(FOTO) ZAVRŠEN KUSTENDORF: Kulturna Nojeva barka zatvorila vrata
Foto: Aleksandar Jovanović

Kraj festivala

(FOTO) ZAVRŠEN KUSTENDORF: Kulturna Nojeva barka zatvorila vrata

Pop kultura -

Sve što vredi ostaće u budućnosti, kada se otvore novi prozori kroz koje kinematografija može da se gleda, a ono drugo će propasti, rekao je Kusturica

1 / 11 Foto: Aleksandar Jovanović

Tradicionalnom dodelom nagrada u četvrtak veče je u zavejanom Drvengradu završen jubilarni 10. Kustendorf.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine su se borila 22 filma studenata i mladih autora iz čak 19 zemalja.Od 14. januara kroz „kulturnu Nojevu barku“, kako svoj Drvengrad naziva Emir Kusturica, prošlo je mnoštvo mladih umetnika željnih novih ideja, a na radionicama sa velikim stvaraocima, poput Lava Dijaza i Gordana Mihića, a onda i finskog autora Antija Jokinena, kineskog filmskog stvaraoca Lju Đeja i glumice Viržini Efire, stekli su, kako su se složili svi govornici, „nadu i vetar u leđa za dalje stvaranje“.Koselektor desete filmske smotre Marko Milosavljević ističe da su se odabrani filmovi u takmičarskom programu odmah izdvojili od 500 pristiglih.

- Tražili smo specifičan, autorski pogled na svet. Možda su se sve velike priče već ispričale, ali ovi filmovi koji su prikazani ipak su sve dosegli - rekao je Milosavljević i dodao:

- Za proteklih 10 godina festival je pohodilo oko 200 mladih autora. Oni su širili priču o Kustendorfu i ona je postala svetska.Otvarajući festival, Emir Kusturica je, između ostalog, naglasio da veruje „da će sve što vredi ostati u budućnosti“.

- To će se desiti kada se otvore novi prozori kroz koje kinematografija može da se gleda, a ono drugo će propasti zajedno s prolaznošću - rekao je tada reditelj, a brojni studenti koji su sinoć otišli kući definitivno mogu da posvedoče da se u njihovim glavama otvorio novi prozor za buduća ostvarenja.M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track