Vojkan Borisavljević: Slobi smo svirali klasiku u ponoć! Nismo mogli da odbijemo 4.000 maraka!
Foto: Dragana Udovičić

Drugo lice umetnosti

Vojkan Borisavljević: Slobi smo svirali klasiku u ponoć! Nismo mogli da odbijemo 4.000 maraka!

Pop kultura -

Lepše mi je bilo kod Josipa Broza nego kod Miloševića. Obojica su dobro plaćali. Darinka Matić Marović se plašila da će je posle 5. oktobra uhapsiti, kaže dirigent

Viski u društvu bivšeg predsednika Slobodana Miloševića nije pio samo Emir Kusturica već i dirigent Vojkan Borisavljević, a jednom prilikom je za njegovom sina Marka morao da održi ponoćni koncert.

Voleli Mocarta, Šopena, Lista... Slobodan Milošević i Mirjana Marković
Voleli Mocarta, Šopena, Lista... Slobodan Milošević i Mirjana Marković

Veliki orkestar i hor za porodicu Milošević tačno u ponoć izveo je numeru „Ameno“ grupe Enigma za honorar od 4.000 maraka.

- Nisam mogao da odbijem takvu ponudu jer sam ceo život slobodan umetnik. Poziv sam dobio od jednog čoveka iz Jugoslovenske levice. Napravili smo poseban orkestar. Platio je 4.000 maraka.

Posle žurke otišli smo u podrum diskoteke „Madona“, došao je Sloba, pili smo viski i šalili se - prisetio se za Kurir Borisavljević i dodao:- O njemu kao državniku mislio sam sve najgore. Privatno je bio čovek veoma duhovit, potpuno druga osoba od one s televizije. Lepše mi je bilo kod Josipa Broza nego kod Slobe. Obojica su dobro plaćali. Nikad nismo svirali besplatno.

Darinka Matić Marović
Darinka Matić Marović

Obožavao mjuzikleMilošević je, otkriva čuveni dirigent, dolazio u Pozorište na Terazijama krajem osamdesetih, kad je upravnik bio Vasilije Marković, njegov kolega sa studija.- Voleo je pozorište, za razliku od današnjih političara. Tamo danas viđam jedino Zoranu Mihajlović - iskren je Borisavljević.On je otkrio da on nije jedini koji je svirao za tadašnjeg predsednika.- U Slobino vreme često su održavane državne priredbe s horom „Binički“, uglavnom smo dirigovali Angel Šurev, Dara Matić Marović i ja. I kad su skinuli Slobu, Dara se uspaniči: „Jao, sve će da nas pohapse“, a pokojni Šurev je teši: „Daro, ali mi smo jedini smeli Slobi da okrenemo leđa“ - kroz osmeh kaže Vojkan.

Sve plaćao... Marko Milošević
Sve plaćao... Marko Milošević

Amnezija

Devedesete nisu ostale u lepoj uspomeni Darinki Matić Marović.- Ne pamtim to vreme po lepom i hoću da ga izbrišem iz sećanja. Nastupao je deo ansambla čiji sam ja bila dirigent, a više se i ne sećam koliko puta smo pevali za Miloševića. Nije to bila naša želja niti smo to radili da bi se mi njima udvarali... Vrlo često smo nastupali i besplatno - kratko je rekla legendarna Darinka Matić Marović.

Na tezge u inostranstvoPEVAJU ZA NAŠE LJUDE U BEČUPolitičari na vlasti u Srbiji danas ne organizuju zabave kao što je radio Slobodan Milošević. Međutim, slična ekipa s dirigentom Vojkanom Borisavljevićem na čelu, divom Jadrankom Jovanović, glumcima Anicom Dobrom i Ivanom Bosiljčićem i pevačicom Jelenom Tomašević nastupaće u Beču. Oni će biti zvezde tradicionalnog svetosavskog bala koji se održava 27. januara, a na repertoaru će biti dela od naše tradicionalne pesme „Oj Srbijo, mila mati“ do Štrausovih valcera.

Lj. Radanov - B. Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track