URUČENE NAGRADE: Kusturica je za Srbe što je bio Andrić!
Foto: Kurir

Ugledni književnici

URUČENE NAGRADE: Kusturica je za Srbe što je bio Andrić!

Pop kultura -

Najčitaniji pisac Zahar Prilepin istakao je važnost susreta u Višegradu s proslavljenim rediteljem Emirom Kusturicom i uporedio ga s našim književnikom.

Mojim rukovanjem s Emirom Kusturicom danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika.Ovako je juče, primajući iz ruku Emira Kusturice nagradu „Ivo Andrić“, koju Andrićev institut u Andrićgradu dodeljuje već drugu godinu zaredom, reagovao najbolji ruski pisac današnjice Zahar Prilepin.

Ruski ambasador u BiH... Petar Ivancov
Ruski ambasador u BiH... Petar Ivancov

Pozdrav iz Donjecka

Njemu je nagrada dodeljena za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam života“.- Dolazim iz Donjecka, a na polasku moji drugovi, borci rekli su mi samo - pozdravi našu braću Srbe. Rusi vole mnoge narode, ali nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze ili pozdravi braću Poljake, kad kaže brat, Rus misli na brata Srbina - rekao je Prilepin zahvaljujući na nagradi.Priznanje Andrićevog instituta za ukupno književno stvaralaštvo i dramsko delo „Hipnoza jedne ljubavi“ dodeljena je juče u Andrićgradu dramskom piscu Dušanu Kovačeviću.- Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu, da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20. veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića. Ova nagrada je kao zlatna značka naše književnosti. Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga „Znakovi pored puta“ i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro, uzmem tu knjigu - rekao je Dušan Kovačević zahvaljujući na nagradi.Prilepin je TolstojObrazlažući odluku žirija da nagradu dodeli Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je juče da Prilepin nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.- Ovo mi je prva međunarodna književna nagrada i veoma je važno da je od srpskog naroda. Kao što je i Orden družbe Putina Kusturici orden bratu - uzvratio je Prilepin.U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji, pored ostalog, da je on vodeće ime srpske drame, jedan od najvećih evropskih smehotvoraca.

Nije nacionalistaDANAS NAŠEM NOBELOVCU ČINE ZLOIako je ranije najavljeno, dodeli nagrade „Ivo Andrić“ juče nije prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako saznajemo, zbog visoke temperature.- Nagradu dodeljujemo već drugu godinu zaredom uz zahvalnost Dodiku, koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade. A ono što neki danas čine Andriću već odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije i ne može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige - rekao je Kusturica.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track