(FOTO) Životna priča Debi Rejnolds: Srce je puklo od tuge
Foto: Profimedia

Put prepun izazova

(FOTO) Životna priča Debi Rejnolds: Srce je puklo od tuge

Pop kultura -

Jedna od najvećih diva zlatnog doba Holivuda preminula je samo dan nakon što je svet napustila njena ćerka Keri Fišer.

1 / 8 Foto: Profimedia

Jedna od najvećih diva zlatnog doba Holivuda preminula je samo dan nakon što je svet napustila njena ćerka Keri Fišer. Glumica koja se proslavila filmom Pevajmo na kiši, preživela je tri razvoda i tri bankrota, izdaju najbolje prijateljice Elizabet Tejlor koja joj je preotela muža, ali ni u poodmaklim godinama nije je napuštala energija i entuzijazam za životom.

Slavna glumica Debi Rejnolds tokom osam i po decenija života preživela je teške momente, emotivne lomove, izdaje najbližih i posle svega, poput feniksa, dizala se snažnija, ali smrt ćerke, takođe glumice Keri Fišer, potpuno ju je slomila. Holivudska diva doživela je srčani udar i hitno prevezena u jednu losanđelesku bolnicu, samo dan nakon što je, 27. decembra 2016, svet napustila njena naslednica. Lekari su učinili sve, ali ipak nisu uspeli da joj spasu život. Mediji su odmah počeli da spekulišu da je Debi preminula usled stresa koji je doživela zbog smrti ćerke. - Ona je sada s Keri, a mi smo svi skrhani – rekao je Debin sin Tod Fišer povodom smrti svoje majke i dodao da je ćerkina smrt bila previše teška za nju. - Rekla je: Hoću da budem sa Keri i onda je preminula. Sve što je želela jeste da se brine o njoj i želja joj se ostvarila. Jedino nam to pruža utehu – dodao je Tod. Rejnoldsovoj je iznenada pozlilo u sinovljevoj kući na Beverli Hilsu, gde su razgovarali o organizaciji Kerine sahrane. Neposredno posle ćerkine smrti, Debi Rejnolds objavila je dirljivu poruku na Fejsbuku:

- Hvala svima koji su prigrlili talenat i nadarenost moje voljene, divne ćerke. Hvala vam na mislima i molitvama koje je sada vode do njenog sledećeg odredišta. Voli vas Kerina majka – napisala je Debi, koja je karijeru započela posle Drugog svetskog rata. Snimila je više od šezdeset filmova, pojavila se u dvadesetak televizijskih serija, nastupala na Brodveju i londonskom Vest Endu, a najpoznatija je po ulozi u jednom od najpopularnijih filmskih mjuzikla svih vremena Pevajmo na kiši, u kojem je pevala i plesala uz Džina Kelija i Donalda O’Konora, i filmu Nepotopiva Moli Braun iz 1964, koji joj je doneo jedinu nominaciju za Oskara. Iako zlatnu statuu nikada nije osvojila, dobila je niz drugih prestižnih priznanja, od kojih su joj najdraža bila American Comedy Award za životno delo 1996. i Emi za ulogu Bobi Adler u sitkomu Vil i Grejs.- Danas ne mogu da verujem koliko sam bila glupa. Zamislite, kao devojčica sanjala sam da ću jednoga dana postati nastavnica fizičkog vaspitanja. Možda bih tako izbegla neke teške situacije, na primer, tri bankrota u koja su me gurnuli bivši muževi, ali ostala bih zakinuta i za mnogo toga lepog i uzbudljivog – priznala je svojevremeno u emisiji Opre Vinfri.

Miljenica u porodici

Za njenu slavu dobrim delom zaslužni su i roditelji, posebno otac Rejmond Frensis Rejnolds koji je radio kao stolar u železničkoj kompaniji Southern Pacific Railroad. Od prvog dana obožavao je ćerku koja se rodila kao Meri Frensis Rejnolds 1. aprila 1932. u teksaskom gradu El Pasu. Rejmond je bio glava porodice, a njegova supruga Maksin bespogovorno ga je slušala i nikada mu se nije usprotivila. Mala Meri bila je miljenica u porodici, a već kao dete obožavala je da imitira komšije i znala je da oponaša razne dijalekte. Kad je napunila šesnaest godina, otac ju je prijavio na izbor za mis Burbanka, gradića dvadesetak kilometara udaljenog od Los Anđelesa, gde se porodica preselila pre Drugog svetskog rata, a motiv je bila prva nagrada: svileni šal i bluza, odevni rariteti ratne 1944. godine, koje je mala Meri i osvojila.

I kako to obično biva, takmičenje je pratio i lovac na talente iz filmske kompanije Warner Brothers, koji je mladoj pobednici odmah ponudio angažman u Holivudu. Meri je prihvatila ponudu i odmah promenila previše obično ime u Debi. Otac je potpisao ugovor u njeno ime, zato što je ona još bila maloletna, a majka je beskrajnom strpljivošću molila Boga za oproštaj jer je u njihovoj verskoj zajednici poziv glumice bio samo lepši izraz za jeftinu devojku. Posle nekoliko epizodnih rola u mjuziklima, 1952. dobila je ulogu Keti Selden u Pevajmo na kiši, koja je, kako se pokazalo, bila ključna za njenu karijeru. Film joj je otvorio sva holivudska vrata iako u početku nije postigao veliki uspeh.

Međutim, kako je vreme odmicalo, dobijao je sve više poštovalaca, pa je krajem prošlog veka uvršten među sto najvećih ostvarenja Holivuda. Debi je za samo nekoliko godina odigrala desetak uloga, pa kad je 1957. dobila glavnu rolu u filmu Tami i neženja, gledaoci su već imali utisak da je oduvek na velikom platnu. Naslovna pesma iz tog ostvarenja, Tammy, postigla je toliko veliki uspeh da ju je snimila kao singl koji je za nekoliko meseci dostigao zlatni tiraž i status najprodavanije ploče godine. Diskografske kuće obasule su je primamljivim ponudama, a ona nije oklevala i do 1960. snimila je nekoliko albuma koji su joj doneli, za ono vreme, astronomske zarade. Uz takvu popularnost počeli su i angažmani na televiziji, kojoj je Debi Rejnolds ostala privržena sve do kraja života.

Buran brak

Sredinom pedesetih prošlog veka zaljubila se u četiri godine starijeg pevača Edija Fišera, uverena da će s njim provesti ostatak života. - Iz ove perspektive gotovo da bih mogla umreti od smeha, ali tada sam mislila da je brak svetinja i da se razvode samo nenormalni ljudi. Kad sam se 1955. udala za Edija, mislila sam da ćemo ostati zajedno do smrti. Ne zaboravite, mama me odgajala prema crkvenim kanonima i premda sam glumica, u nekim pogledima na život nisam se odmakla od njenih stavova – objasnila je kasnije. Mladi par dobio je 21. oktobra 1956. ćerku Keri, a već sledeće godine i sina Toda. Fišer je zarađivao milione u vreme kad je godišnja radnička plata u SAD iznosila tek 2.000 dolara, a Debi je po filmu dobijala i po 200.000 dolara, pa su uskoro kupili velelepnu vilu u Los Anđelesu. Međutim, porodična idila nije dugo trajala. Naime, Debi je bila dugogodišnja prijateljica glumice Elizabet Tejlor, a Edi Fišer najbolji drug tadašnjeg Elizabetinog supruga, producenta Majkla Toda. Zapravo, Fišer je bio venčani kum Majklu Todu kad se posle dva neuspešna braka 2. februara 1957. i treći put oženio.

Debi je godinama kasnije opisivala kako je i sama bila opčinjena ovom lepoticom ljubičastih očiju, baš kao mnogi muškarci i žene toga vremena. - Ja sam bila tek početnica i nismo bile slične ni po jednoj osnovi, ali odlično smo se slagale jer sam ja bila zadivljena što idem na časove sa Elizabet Tejlor. Ako je iko nekad rekao da nije zadivljen njom, taj je lagao ili je bio slep – tvrdila je Debi. Supružnici su zajedno sa Elizabet i Majklom često izlazili učetvoro, išli na letovanja, odmore i deca su im se igrala zajedno. Upravo na jednom odmoru sa Liz i Majklom, Debi je začela drugo dete sa Edijem. Sina su nazvali Tod, po svom dragom prijatelju.

Kada je Majkl Tod poginuo u avionskoj nesreći 1958, Elizabet je bila skrhana. Naime, njen suprug je 22. juna te godine krenuo privatnim avionom iz Los Anđelesa u Nju Meksiko, pomalo nesrećan što i Liz nije mogla da pođe s njim. Elizabet je, naime, imala povišenu temperaturu, pa je u poslednjem trenutku odustala od putovanja. Kako se pokazalo, bolest joj je spasla život. Nepun sat nakon poletanja Tod je obavestio kontrolu leta da je njegovom avionu otkazao jedan motor i letelica je u sledećih nekoliko minuta nestala s radara. U kasnim popodnevnim satima pronađene su krhotine aviona razbacane u krugu od nekoliko stotina metara. Poginuli su pilot i sve troje putnika, a potraga za njihovim telima trajala je danima. Toda su identifikovali po ostacima vilice, venčanom prstenu i paru dugmadi za manžetne koje mu je za Božić poklonio Edi Fišer.

Dvostruka izdaja

Da bi joj pomogla da se izbori sa situacijom, Debi je ponudila da uzme kod sebe njeno troje dece, a svog muža Edija poslala je da živi s njom. Već posle dve nedelje Elizabet i Edi otišli su na put. To je označilo početak njihove afere i potonji brak, u jednom od najsočnijih skandala u istoriji Holivuda. Pričajući o ovoj izdaji muža i najbolje prijateljice, Debi Rejnolds je u intervjuu za Dejli mejl 2010. otkrila kao je bila zaslepljena njihovom tajnovitošću.

- Da je bio bilo ko drugi, ne bi me iznenadilo. Ali sve to je bilo prilično skandalozno jer ih nimalo nije zanimalo da li će mene povrediti. Sada, kada pogledam unazad, potpuno ih razumem. Ko bi propustio Elizabetu? Nijedna živa žena nije bila lepa kao ona. U početku nisam ništa slutila. Na neki način, bila sam srećna što Edi može da pomogne Elizabet jer sam shvatala koliko joj je teško. Međutim, kad sam jedne večeri, gotovo u gluvo doba noći pozvala Elizabet, s druge strane žice začula sam glas svoga muža i sve mi je postalo jasno. Čula sam i njen šapat kad ga je pitala ko zove, a onda njegov uspaničeni glas. Rekla sam mu: Edi, skloni se i daj slušalicu Elizabet, na šta mi je on energično odgovorio: Debi, Liz i ja se volimo, i ja želim razvod. Skamenila sam se od užasa. Te reči godinama su mi odzvanjale u glavi – priznala je Debi Rejnolds u intervjuu 2010. godine.

Uprkos osudi javnosti, Tod se razveo od Debi i nedelju dana pošto je razvod postao pravosnažan, 12. maja 1959, postao je četvrti muž Elizabet Tejlor. Tada nije mogao ni da sluti da će njihov brak potrajati nepunih pet godina i da će se ćudljiva Liz posle njega udavati još četiri puta. Nije ni on zaostajao: ženio se još triput, a brakovi su mu trajali sve kraće. Svoj burni život opisao je u dve autobiografije: My Life, My Loves i Been There, Done That, u kojoj je eksplicitno opisao sve veze i skandale od kojih nije zazirao ni u zrelijem životnom dobu. Nakon što je druga knjiga objavljena, njegova ćerka Keri, koja je u to vreme priznala kako je imala mnogo problema s odrastanjem uz slavne roditelje i da je zbog droge i težeg oblika bipolarnog poremećaja duže vreme boravila na psihijatrijskom lečenju, izjavila je:- Sad mi je jasno odakle potiče moja duševna bolest. Kad sam bila mala, oca nisam gotovo ni viđala. On je bio opsednut sobom, svojom veličinom i važnošću, a mi kao da nismo postojali. Podvrgavala sam se elektrošokovima, kojima su mi lekari razbijali beton u mozgu. S iskustvom koje danas imam, jasno mi je da je moj otac bio još teži pacijent od mene – rekla je razočarana Fišerova.

Život Keri Fišer

Debina ćerka, glumica Keri Fišer, najpoznatija je po ulozi princeze Leje u filmovima Ratovi zvezda. Njen život bio je ispunjen briljantnim uspesima, strasnim ljubavima, porodičnim skandalima, ali i brojnim zavisnostima.

Bila je odgajana poput princeze, u slavnoj holivudskoj porodici, ali kada je njen otac Edi ostavio njenu majku zbog Elizabet Tejlor, to je ostavilo neizbrisive posledice. Dok je na filmskom platnu nizala uspehe, Keri se u privatnosti borila sa alkoholizmom, zavisnošću od droge, bipolarnim poremećajem, neuspelim ljubavnim vezama i nestabilnim odnosom s roditeljima. U trenutku smrti promovisala je svoju autobiografiju u kojoj je otkrila da je imala strasnu ljubavnu aferu s kolegom iz Ratova zvezda Harisonom Fordom. Ona je tada imala 19 godina, a on 33 i dvoje dece sa ženom s kojom je u to vreme bio u braku. Pre nego što je knjiga objavljena, poslala je rukopis Harisonu i poručila mu da će izbaciti sve što mu se ne bude dopadalo. Nikada joj nije odgovorio. Kada su njeni memoari izašli, svi su hvalili inteligentan način na koji je uspela da brojne katastrofe koje je doživela pretvori u uspešnu knjigu i da dobije sve bitke koje je vodila. Ipak, poslednju je izgubila. Samo nekoliko minuta pre nego što je njen avion sleteo u Los Anđeles, Keri je doživela srčani udar. Hitno je prevezena u bolnicu, ali i pored truda lekara preminula je 27. decembra u 60. godini.

Pomirenje sa Elizabet Tejlor

Debi i Elizabet nisu govorile od 1958. sve dok im se putevi nisu ukrstili 1983. godine na brodu Kraljica Elizabeta. Željne da zakopaju ratne sekire, pošto su se obe tada već preudale, svaka je poslala poruku onoj drugoj s predlogom da večeraju sa svojim novim supruzima. - Poslala sam joj poruku u isto vreme kad i ona meni, a sve se završilo večerom na kojoj smo se odlično zabavljale i smejale kao lude. Bila sam iskreno žalosna kad je umrla, mnogo više nego kad je, pokoj mu duši, 2010. preminuo naš zajednički muž – ispričala je Debi 2012. godine. Zajedno su se pojavile u filmu Ove stare dame iz 2001. koji je napisala Keri Fišer. Liz je tada bila lošeg zdravlja, ali pristala je da glumi. - Mislim da je time htela da se iskupi Keri i meni zbog svoje uloge u mom razvodu od Edija – rekla je Debi.

Nevoljama nikad kraja

Debi Rejnolds, međutim, nije imala pravo na odmor. S dvoje male dece i bivšim mužem, kojem je manje-više bilo svejedno jesu li ona uopšte živa, nastavila je da radi punom parom. Utehu je, barem donekle, nalazila u naklonosti publike i još većoj popularnosti koju je pridobila izbegavanjem sukoba preko medija. Početkom 1960, odmah posle razvoda, izdala je album Am I That Easy to Forget i postigla ogroman uspeh. Približavajući se četrdesetim godinama očekivala je, kako je to u Holivudu i uobičajeno, da će postepeno pasti u zaborav, ali se na vreme angažovala u televizijskim produkcijama koje su joj donele novi talas popularnosti. Posle emotivnog kraha uspela je da se ponovo pribere, pa se 1960. udala za devet godina starijeg bogatog industrijalca Harija Karla, koji je imao višemilionske prihode od svog carstva cipela – ali bio je i nepopravljivi kockar.

- Moj drugi suprug bio je bogat, to sam dobro proverila pre nego što sam se udala. Međutim, ni ja nisam bila baš crkveni miš, premda od Edijevih miliona nisam videla ni centa. Ali nema tog novca koji hronični kockar ne može da potroši! Karl je bio zavisan od ruleta i karata. Gubio je zastrašujuće svote i večito je mislio kako će u sledećem bacanju kocke sve povratiti i osvojiti dvostruko više. Naravno, to se dogodilo jednom ili dva puta, ali strast prema kockanju trajala je 365 dana u godini – rekla je svojevremeno Debi. Kockarski dugovi i loše investicije pojeli su Karlovo bogatstvo i uništili brak s Debi, ali nevoljama ni tu nije bio kraj. Glumica je još neko vreme otplaćivala njegove dugove, sve dok razvod nije pravosnažno okončan 1973, što je uništilo i njen novi poslovni poduhvat – kreiranje modne linije. - Bilo je zaista vrlo stresno, ako se pad na dno može tako formulisati. Nekoliko meseci živela sam u automobilu, doslovno. I nije istina da u takvim slučajevima ne pomišljate na najgore! Iz obilja i lagodnog života u holivudskoj vili nije lako spasti na parkiralište u zabačenom delu grada, ali čovek je ponekad jači od kamena i izdrži i ono što mu se čini nemogućim – priznala je kad je gostovala kod Opre Vinfri 2009. godine.Osim toga, duševno stanje njene ćerke Keri izrazito se pogoršalo, pa je glumica prihvatala sve filmske uloge koje su joj nudili. Ali njih je bivalo sve manje. Tek kad je Keri, koja se krajem sedamdesetih proslavila ulogom princeze Leje u Ratovima zvezda, dosegla relativnu psihičku stabilnost i počela da dobija adekvatnu terapiju, njena majka ponovo je mogla da se posveti poslu kao nekad.

Petogodišnji plan

Osim renesanse u profesionalnom pogledu, skupila je snage i za nov početak u privatnom životu i 25. maja 1984. udala se treći put. Njen izabranik bio je građevinski preduzetnik Ričard Hamlet, s kojim je ušla u nekoliko rizičnih investicija. Jedna od njih, kupovina hotela i kockarnice Greek Isles u Las Vegasu, pokazala se kao rupa bez dna, progutavši milione dolara koje nikada nisu uspeli da vrate. Loše ulaganje brzo je stvorilo tenzije između supružnika pa je Debi 1996. podnela treći zahtev za razvod, a godinu kasnije ponovo je morala da objavi i lični bankrot.

- Znate, Britanci imaju sjajnu poslovicu: Kad vam neko kaže da ste konj, ne obazirite se na budalu. Kad vam drugi put kažu da ste konj, dobro se zamislite nad sobom, a kad vam treći put kažu da ste konj, kupite sedlo i ćutite. Za vašu informaciju, moje sedlo je kod kuće i ne nameravam više nikome da dozvolim da mi ga natovari na leđa – rekla je Rejnoldsova. Uprkos respektabilnim godinama, Debi nije nameravala da stane. Kao hronični filmoholik, kako je sebe nazivala, odlučila je da otvori filmski muzej s više od 40.000 memorabilija s raznih snimanja: od puške Džona Vejna iz filma Rio Bravo, do kostima i rekvizita iz stotinak filmova, plakata i fotografija koje je strastveno skupljala decenijama i koje je želela da ostavi kao svoj doprinos očuvanju holivudske tradicije čiji je važan deo i ona sama. Često je isticala da je njena životna filozofija da uvek ima petogodišnji plan. - Izguram današnji dan i onda se ne nerviram pet godina. Uvek zamišljam veliki tunel i na kraju svetlo. Znam da mogu da stignem do tog svetla i za to će mi trebati pet godina. Prošla sam kroz mnogo takvih tunela. Uvek pokušavam, nikada se ne predajem – rekla je Debi Rejnolds u intervjuu 2010. godine. Na premijeri jednog od poslednjih filmova, komediji Prvi za lovu, održanoj 27. januara 2012. u kojoj je glumila uz Ketrin Hajgl, pojavila se nasmejana, s velikim minđušama, u ljubičastoj haljini i tada je izjavila: - Još sam tu i ne nameravam da odem. Ali, uprkos svim usponima i padovima koje je preživela, smrt deteta bio je pretežak udarac i za neuništivu Debi Rejnolds.Piše: Milica PrelevićSa sajta Story.rs pročitajte i:Mirka Vasiljević: U životu sam se najbolje provodila na porođajimaSonja i Aca Vuksanović otvaraju vrata svog doma: Prošlu godinu su obeležili problemi, od ove očekujemo višeVeć 9. dana na poziciji prve dame izazvala SKANDAL: Melanija Tramp ovom naslovnicom razbesnela svet (FOTO)Željko Šašić otvoreno o odnosu sa ćerkom Sofijom: Ne želim da joj smetamNataša Ninković: Mojim sinovima nije uvek lako

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja