ŠTA SE KRIJE IZA DOMAĆIH HITOVA: Ove KULTNE pesme skrivaju JEZIVE ISTINITE priče!
Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Inspiracija

ŠTA SE KRIJE IZA DOMAĆIH HITOVA: Ove KULTNE pesme skrivaju JEZIVE ISTINITE priče!

Pop kultura -

Romantične pesme koje su postale pravi hitovi, zapravo se temelje na istinitim pričama tekstopisaca i pevača.

Neke stare pesme koje svi rado pevaju i uvek će se pamititi, inspirisane su životom ljudi koji su ih pisali ili otpevali.

Indeksi - Bacila je sve niz rijeku

Ova slavna balada govori o velikoj ljubavi frontmena Davorina Popovića prema javnosti nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Njihova ljubavna veza je bila ozbiljna, ali dogodilo se dete koje nisu planirali. Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama posle Popović uočio tu devojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

Prema priči, Jasenko Houra iz slavnog benda imao je devojku koju je mnogo voleo. Budući da je morao da ide da odsluži vojni rok, pitao ju je hoće li mu biti verna i čekati ga, na šta je ona pozitivno odgovorila. Ali, nakon što se vratio, njegova ga draga nije čekala, već je spremala svadbu, ali s drugim.

Prljavo kazalište: Ruža hrvatska

Nisu samo devojke i žene bile inspiracija tužnim pesmama. Jasenko Houra je pesmu "Mojoj majci" ("Ruža hrvatska“), koju peva Prljavo kazalište, posvetio svojoj mami Ruži nakon smrti. Iako su postojale spekulacije da je pesmu, čiji stihovi glase "zadnja ruža hrvatska" posvetio političarki Savki Dapčević-Kučar, Houra je izjavio: "Ja sam puno pričao o Ruži, i o tome kako je nastala pesma, i o tome svemu zajedno i to je pesma za moju mater pokojnu. Za mene je ona nešto više u životu i naprosto neka tako i ostane".

Boris Novković: Tamara

Ko mi tebe uze Tamara - bio je vapaj pevača Borisa Novkovića, koji nije konretno patio za Tamarom, ali je saosećao s bolom prijatelja koji je voleo Tamaru. Njihova veza se prekinula i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima samog pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Zdravko Čolić: Ona spava

Ova pesma navodno opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju. Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu. Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija - kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

b92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track