UNUTRAŠNJA CITADELA: Izložba slikara Đorđa Sokolovskog u Beogradu
Foto: Promo

Najnoviji ciklus

UNUTRAŠNJA CITADELA: Izložba slikara Đorđa Sokolovskog u Beogradu

Pop kultura -

Đorđe Sokolovski se beogradskoj publici u Prodajnoj galeriji Beograd predstavlja sa najnovijim ciklusom slika velikog i srednjeg formata tematski potpuno različitih, ali sada objedinjenih pod zajedničkim nazivom "Unutrašnja citadela".

Đorđe Sokolovski je slikar apstraktne orijentacije, koji upotrebljava snažne bojene i asocijativne kontraste, kao i guste pastuozne namaze kao osnovne gradivne elemente svojih slika.

Kao umetnik, Đorđe Sokolovski je krajnje rezervisan za bilo kakav oblik kompromisa i svesno se odriče mogućnosti da stvara oku primamljivo ili "lepo" slikarstvo, koje će možda pobuditi poriv kolekcionara i ljubitelja umetnosti ka posedovanju.

Đorđe Sokolovski, Foto: Promo
Đorđe Sokolovski, Foto: Promo

Naprotiv, ovaj autor fokusirano istrajava na svom ličnom, unutrašnjem viđenju, koje nema reference u fizičkom svetu, ali ne inklinira striktno ni domenu lirske apstrakcije. Iako veran klasičnim konvencijama slikarskog medija, Sokolovski uporno traži onaj slikarski zvuk koji je neuhvatljiv i još uvek neizveden.

Đorđe Sokolovski (1963, Beograd) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine u klasi profesora Živojina Turinskog, a postdiplomske studije 1999. na istom fakultetu, kod profesora Slobodana Roksandića.

Član je ULUS od 1996. godine, sa statusom samostalnog umetnika. Dobitnik je nagrade Perspektive XXIII, 1995. godine koju dodeljuje Galerija Andrićev Venac. Studijski je boravio u Parizu na Cité Internacionale des Arts, 2000. godine. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track