MINIMAKS JE IMAO JAKU KONKURENCIJU: Pet voditelja SIMBOLA bivše Jugoslavije!
Foto: Dado Đilas, Fonet, Zorana Jevtić, Youtube

Bez premca

MINIMAKS JE IMAO JAKU KONKURENCIJU: Pet voditelja SIMBOLA bivše Jugoslavije!

Pop kultura -

Tačno na današnji dan pre 12 godina preminuo je legendarni televizijski voditelj Milovan Ilić Minimaks. Legenda jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi tok-šou voditelj na našim prostorima, gde su gostovale gotovo sve poznate ličnosti, od političara, glumaca, pevača.

Pored Minimaksa, postoji još nekoliko novinara koji su mogli da mu izađu na crtu, po svojoj harizmatičnosti i ležernosti u voditeljskom i uopšte novinarskom poslu.

Milovan Ilić Minimaks, Foto: Printscreen
Milovan Ilić Minimaks, Foto: Printscreen

Branislav Bane Vukašinović

Jedan od najpoznatijih TV voditelja RTS karijeru je započeo 1956. godine na Radiju Beograd, a 13 godina kasnije je prešao na Televiziju Beograd. Uradio je brojne intervjue sa najpoznatijim političarima i ličnostima iz javnog života bivše Jugoslavije. Bio je poznat po izuzetnom šarmu, spontanosti i ležernosti. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, na put je izveo mnoge generacije novinara i voditelja koji su uz Baneta naučili zanat i postali prepoznatljiva TV lica. Uređivao je i vodio Beogradsku hroniku i Jutarnji program subotom, ali je posebne afinitete imao za teme iz oblasti medicine. Preminuo je 2011. godine nakon duge i teške bolesti u Beogradu.

Bane Vukašinović, Foto: Printscreen
Bane Vukašinović, Foto: Printscreen

Miloje Mića OrlovićJugoslovenski Džon Vejn karijeru je započeo kao student u radiju Studentski Grad gde je radio kao sportski novinar, da bi je zatim nastavio na Televiziji Beograd, gde je postao jedan od najpoznatijih voditelja. U istoriji jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika da bi na predlog američke televizije NBC, prešao u redakciju zabavnog programa jer je bio idealan za to. Uradio je više od 170 reportaža i više od 300 intervjua, a učestvovao je i u realizaciji dva kviza "Ginis" i "Istorija srpskog naroda", te je ostao upamćen kao nenadmašni voditelj kvizova. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press vitez - Mića Orlović". Preminuo je u februaru 2013. godine.

Mića Orlović, Foto: Fonet
Mića Orlović, Foto: Fonet

Dunja LangoDunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango, osim što je važila za jednu od najtalentovanijih, važila je i za jednu od najboljih televizijskih voditeljki nekadašnje Jugoslavije. Kada se 60-ih preselila u Beograd, zaposlila se u Radio televiziji Beograd, gde je radila kao spikerka i voditeljka informativnog programa i kulturno zabavnog programa RTS - a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj je realizaciji ucestvovala i kao saradnik. Vodila je i uređivala evrovizijske emisije. Od 1995. do 1999. godine, bila je urednica i voditeljka emisije Modni magazin, a glumila je u filmovima "Moja luda glava", "Bez", i "Bombaši". Na RTS je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju. Preminula je 2015. godine u 74. godini.

Dunja Lango, Foto: Fonet
Dunja Lango, Foto: Fonet

Oliver MlakarNajšarmantnije TV lice eks-Ju prostora je svakako Oliver Mlakar, a može se reći da je njegov zaštitni znak kviz "Kviskoteka". Više od 40 godina Mlakar je radio kao radijski i televizijski voditelj, a radio je i druge kvizove poput: "Poziv na kviz", "Kolo sreće", "Zlatni pogodak", koji se jedne nedelje emitovao iz Zagreba, a druge iz Beograda, pa su ga naizmenično vodili Oliver i Mića Orlović. Vodio je i kulinarsku emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje". I nakon što je otišao u penziju, njegov lik je ostao popularan, pa je i dalje nastavio da se bavi voditeljskim poslom.

Oliver Mlakar, Foto: Dado Đilas
Oliver Mlakar, Foto: Dado Đilas

Goran MilićNovinar koji je karijeru započeo na Televiziji Beograd, a svojevremeno je za njih bio i dopisnik iz Njujorka. Devetesetih je uređivao i vodio televizijski dnevnik Jutel, a nakon što je on prestao da se emituje, postaje direktor novinskog centra ratne vlade BiH, a posle toga i glasnogovornik olimpijske delegacije BiH u Barseloni. Od 1997. godine radi na Hrvatskoj radioteleviziji, a od 2002. je bio urednik i voditelj emisije "Brisani prostor". Od 2004. godine je urednik i voditelj nedeljnog izdanja informativne emisije "Dnevnik".Proslavio se i putopisima informativnog karaktera poput "Idemo u Ameriku", "A sad u Evropu!" i "Idemo na Sever".

Goran Milić, foto: Zorana Jevtić
Goran Milić, foto: Zorana Jevtić

BONUS VIDEO Po čemu se sećate Minimaksa

DARA BUBAMARA ZA KURIR: Minimaks je zauvek moj zaštitni znak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track