SMELE PROGNOZE Ministar kulture: Otvaranje muzeja sprečiće samo udar meteora
Foto: Aleksandar Jovanović

ISKREN Vladan Vukosavljević o gorućim temama

SMELE PROGNOZE Ministar kulture: Otvaranje muzeja sprečiće samo udar meteora

Pop kultura -

Muzej savremene otvorićemo 20. oktobra, a to nećemo uraditi jedino ako bude neke invazije pčela ubica. I u slučaju Narodnog muzeja stvari idu dobro, tvrdi ministar

Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević organizovao je juče radni doručak s predstavnicima medija, a razgovaralo se o budžetu za kulturu, otkupu knjiga za javne biblioteke, kao i tome zašto još nisu otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Vukosavljević je najavio i donošenje novih zakona, koji će sprečiti da ovo ministarstvo zavisi od milostinje ljudi na vlasti.Više novca za kulturu- Za otkup knjiga biće izdvojeno 100 miliona dinara, čime je iznos namenjen za ove potrebe vraćen na nivo od pre dve godine. Uvek će biti oprečnih mišljenja i nezadovoljnih time kako će se raspodeliti novac - rekao je ministar na početku razgovora, u danu kad Narodna biblioteka Srbije proslavlja Dan knjige.

Obnova traje 25 godina... Narodi muzej
Obnova traje 25 godina... Narodi muzej

Vukosavljević je najavio kako se planira da u narednih 10 godina budžet za kulturu bude skoro dva odsto bruto društvenog proizvoda, u odnosu na sadašnjih 0,7.- Naša strategija je da se godišnje izdvaja 0,1 odsto više nego prethodne godine. Za desetak godina doći ćemo na vrh evropske liste. To je jedna od najvažnijih stvari. Donošenjem strategije o kulturnom razvoju u parlamentu način rada više neće zavisiti od političara. Rešili bismo goruća pitanja - depoe za Narodnu biblioteku, arhive i muzeje. Govori se da su potrebne promene. Važno je dovesti stvari u red, zato i donosimo strategiju - istakao je ministar, koji očekuje da će pred poslanike stići nakon izbora.

Jednom već otvoren... Muzej savremene umetnosti
Jednom već otvoren... Muzej savremene umetnosti

Pritisak na graditeljeUskoro bi trebalo da Vlada izabere novi nacionalni savet za kulturu, a Vukosavljević se osvrnuo i na rekonstrukciju dva najveća muzeja u Beogradu.- Muzej savremene umetnosti otvorićemo 20. oktobra, a to nećemo uraditi samo ako udari meteorit ili bude invazija pčela ubica. I u slučaju Narodnog muzeja stvari idu u dobrom pravcu. Javnost stiče utisak da se tamo godinama radi i gradi kao da se diže Skadar na Bojani. I ono što se sagradi preko noći vile poruše. Istini za volju, tek na proleće pošle godine krenuli su ozbiljni radovi. Tek od tog datuma možemo da merimo rezultate u ovom osetljivom poslu. Ne postupamo sa izvođačima radova kao graditelji piramida, ali važno je da budu pod stresom - zaključio je Vladan Vukosavljević, koji tek sedam meseci obavlja posao ministra kulture.

Nezakonita trgovina umetninamaVRATIĆEMO SLIKE PETRA LUBARDEMinistar tvrdi da Srbija ne potražuje slike od drugih zemalja, ali da pokušava da vratio deo kolekcije velikog slikara Petra Lubarde.- Lubardine slike nalaze se u privatnim kolekcijama. Njegova udovica je prodavala dela. Sve je u rukama tužilaštva. Policija ne treba nikoga da hapsi i strelja. Bilo je raznih glasina. Preduzećemo sve mere koje nam zakon dopušta - iskren je Vukosavljević.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track