ZVALI SU GA SRPSKI DŽEJM DIN: Otac Vuka Kostića umro je na današnji dan, a bio je GLUMAČKA legenda
Foto: Damir Dervišagić

Jugoslavija pati za njim

ZVALI SU GA SRPSKI DŽEJM DIN: Otac Vuka Kostića umro je na današnji dan, a bio je GLUMAČKA legenda

Pop kultura -

Nestor Kostić bio je jedan od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju, pre Drugog svetskog rata, a njegov otac, Mihajlo Kostić Pljaka, takođe je bio poznati glumac.

Mihajlo Kostić Pljaka (1933-2001), velika glumačka legenda ovdašnjih prostora.

Kostić je bio glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrao je u velikom broju domaćih filmova i serija. Karijeru na filmskom platnu počeo je 1957. ulogom tabadžije u ostvarenju "Subotom uveče", a poslednju rolu odigrao je kao Milutin Nedić u seriji "Đeneral Milan Nedić" (1999).

Pljaku pamtimo i kao Pavla iz "Povratka otpisanih", zatim po filmu "Ljubičice", a bio je, između ostalog, i šef obezbeđenja u "Sivom domu". U novije vreme imao je i epizodne role u serijama "Srećni ljudi" i Gore dole". Kada je Mihajlo preminuo od leukemije, Vuk je imao 22 godine.

Što se privatnog života tiče, skrasio se sa Gordanom, profesorkom na Institutu za strane jezike. Dobili su dva sina - Vuka, koji je krenuo očevim stopama i danas je jedan od najpopularnijih glumaca mlađe generacije, i Nestora, koji je profesionalni ronilac. Mihajlo Kostić Pljaka preminuo je 2001. godine od leukemije, u 67. godini. Iste godine Vuk Kostić je imao svoju prvu veliku premijeru filma "Apsolutnih sto". Nažalost, njegov otac nije doživeo da sa sinom prošeta crvenim tepihom.

"Mene je ćale dobio u svojoj 46, a mog brata u 45. godini. Nažalost, izgubio sam ga kada sam imao dvadeset i jednu, ali zaista sam imao savršenog oca. Nekom ćale živi 100 godina, ali ne budu u dobrim odnosima. Sve što je znao u životu, Pljaka je preneo na mene, od glume, jedrenja, lova... Bilo mi je uzbudljivo da gledam šta on radi i gurao sam se da doživim delić onoga čime se bavio. Tako ću i ja pokušati da ličnim primerom inspirišem svoje potomke", rekao je Vuk Kostić u jednom intervjuu za Story.

EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track