POLA VEKA FILMA SKUPLJAČI PERJA Branka Petrić za Kurir: Kod Tita smo ostali gladni
Foto: Profimedia, Damir Dervišagić

Glumica o susretu Bekima i Maršala

POLA VEKA FILMA SKUPLJAČI PERJA Branka Petrić za Kurir: Kod Tita smo ostali gladni

Pop kultura -

Nisam stigla ni da jedem. Molila sam ga da ostanemo još malo, ispričala je glumica o susretu s Brozom i Jovankom na izložbi povodom pola veka od premijere filma „Skupljači perja“

U Muzeju Jugoslavije obeleženo je pola veka od nastanka jednog od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenskog crnog talasa - filma „Skupljači perja“ Aleksandra Petrovića.U holu su samo nekoliko sati bili izloženi šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat, fotografije i televizor sa snimanja, a gošća je bila supruga glavnog glumca Branka Petrić.- Nemam ove fotografije s Titom. Vidite, na jednoj sam ja okrenuta leđima. Uspela sam da se prepoznam po torbici. Nas dvoje smo tada još bili momak i devojka - započinje priču Branka za Kurir.

Ona kaže da je film i nakon 50 godina remek-delo, a da bi njen suprug, da je živ, danas verovatno stajao po strani na slavlju.- On o sebi ne bi govorio kao o velikanu. Bilo bi mu nelagodno. Verovatno ne bi ni došao i opet bi mene poturio da idem umesto njega. Ulogom Belog Bore ušao je u svetskim film. Ava Gardner je, gledajući njegove fotografije, tražila da joj bude partner. Govorila je da joj je ličio na Če Gevaru - prisetila se Branka.I Titu je bio miljenik.- Nismo ni stigli da pričamo o njegovim impresijama o filmu. Odmah smo otišli posle prijema. Nisam stigla ni da večeram i ostala sam gladna. Bekim je već snimao „Odiseja“. Molila sam ga da ostanemo još malo. U dva sata noću bili smo u automobilu - zaključuje Petrićeva.

Lobirao kod rediteljaAKO TI SE DIGNE, UZMI JE ZA ULOGUBranka je ispričala da se Bekimu nije dopala njegova partnerka koju mu je namenio reditelj Saša Petrović, pa je odlučio da mu predloži drugu devojku. Gordanu Jovanović sreo je slučajno, ali reditelj nije želeo da popusti.- Bekim mu je onda kao Beli Bora rekao: „Hej, gazda, kad je vidiš, ako ti se ne digne ona stvar, nemoj da je uzmeš, ali ako se digne, ima da je uzmeš.“ I eto, tako su ga privoleli da promeni odluku - ispričala je glumica.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track