ODRŽAN VITEZ FEST 2017: Vitezovi Poljske, Francuske i Belgije po prvi put na Beogradskoj tvrđavi
Foto: Kraljevski Red Vitezova

Veći i bogatiji nego ikad

ODRŽAN VITEZ FEST 2017: Vitezovi Poljske, Francuske i Belgije po prvi put na Beogradskoj tvrđavi

Pop kultura -

Više od 50.000 ljubitelja srednjevekovne kulture i duha posetilo je proteklog vikenda ovogodišnji Vitez Fest, a praznik Cveti, u nedelju, 9. april, bio je kruna festivala kojem je prethodila nedelja viteštva začinjena Gala koncertom.

Svečani defile Vitezova i plemkinja tradicionalno je na Lazarevu subotu označio Početak Vitez Festa. Na čelu povorke su jašući na konjima bili Princeza Ljubica Karađorđević i Hadži Zoran Mrđenović. Defile je krenuo od Despotove Kule na Kalemegdanu, a celom Knez Mihajlovom ulicom oduševljeni posmatrači i strani turisti su fotografisali ovu srednjevekovnu povorku.

Ipak, poslednji dan festivala bio je i najlepši. Umetnici, zanatlije, viteške družine iz različitih delova Srbije i sveta, jahanje, streličarstvo, štandovi sa srednjovekovnim suvenirima, bili su samo deo viteškog mozaika.

Dve družine vitezova iz Poljske razapele su svoje čadore. Prisutni su bili i vitezovi iz Francuske, Belgije i Rusije. A iz Srbije su pored Kraljevskog Reda Vitezova bile i družine Crnih medveda iz Jagodne, Arhangeli i drugi. Vitezovi su održali i mini viteški turnir koji je privukao veliku pažnju.

Nakon dodele nagrada deci za najlepšu pesmu, počeo je muzički program. Čule su se, bajkovite, etno-džez, izvorne i druge pesme, kao i igra najboljih akademskih i dečijih kulturno-umetničkih društava.

U petak je održan spektakularan koncert, koji je označio otvaranje Vitez festa, a na njemu su nastupili brojni ugledni domaći izvođači ETNO muzike.

Valja posebno napomenuti da je ovaj festival postepeno zauzeo važno mesto u predstavljanju Beograda i Srbije u turističkom svetlu, jer promoviše tradiciju Srbije, na autentičan i iskonski način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track