FOTOGRAFIJA 51: Nataša srpska Nikol Kidman
Foto: Teodora Ćirić, Dragana Udovičić

Pre Brodveja stiže u „Vuk“

FOTOGRAFIJA 51: Nataša srpska Nikol Kidman

Pop kultura -

Uloga naučnice Rozalind Frenklin, koju u hitu Vest enda tumači australijska glumica, dodeljena je zvezdi filma „Lajanje na zvezde“

Pre Brodveja, u Beograd već 17. maja stiže na scenu UK „Vuk Karadžić“ hit predstava rediteljke Tare Manić „Fotografija 51“ .Drama koja je premijerno izvedena na čuvenom londonskom Vest end teatru s Nikol Kidman u glavnoj ulozi dolazi u Srbiju zahvaljujući Mileni Trobozić Garfild. Zvezda filma „Mulen ruž“ i dobitnica dva Zlatna globusa tumači lik naučnice Rozalind Frenklin, koja je prva uspela da razvije hemijski model DNK, a za taj rad nagrađena su Nobelovom nagradom 1962. godine druga trojica naučnika. Umesto zanosne Nikol, u srpskoj verziji glavnu ulogu tumači Nataša Tapušković, devojačko Šolak, koja se proslavila ulogom u filmu Zdravka Šotre „Lajanje na zvezde“.- Komad je dobro napisan. Nije džabe Nikol Kidman odlučila da se vrati u pozorište nakon toliko godina. O liku nisam znala gotovo ništa. Mislim da će predstava biti nešto interesantno i neobično za naše scene. Vrlo engleski komad - rekla je Nataša za Kurir.

Ispravili istorijsku nepravdu... Nikol Kidman na sceni
Ispravili istorijsku nepravdu... Nikol Kidman na sceni

Iako se ova drama bazira na događajima koji su doveli do otkrića dvostrukog heliksa, u Engleskoj između 1951. i 1953, predstava je proizvod fikcije Ane Zigler.Fotografija 51 naziv je difrakcionog snimka DNK, koji je napravio Rejmond Gozling dok je radio kao postdiplomski student pod nadzorom Rozalind Frenklin 1952. Taj snimak je bio kritični dokaz u identifikaciji strukture DNK. Slika je snimljena dok je Frenklinova bila na Kings koledžu u grupi Džona Randala.Džejmsu Votsonu fotografiju je pokazao Moris Vilkins, koji ju je dobio od Rejmonda Gozlinga. On ju je zajedno sa Frensisom Krikom koristio da razvije model DNK. Za taj rad su njih trojica nagrađeni Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu. Nobelova nagrada se ne dodeljuje posmrtno, i stoga Frenklinova, koja je umrla 1958, nije nominovana. U Ameriku i na Brodvej predstava stiže tek na jesen.

Ko je rediteljkaDEVOJČICA IZ FILMA „MRTAV LADAN“Rediteljka Tara Manić, student u klasi Alise Stojanović i Igora Vuka Torbice, domaćoj publici najpoznatija je kao devojčica iz filma „Mrtav ladan“, u kome izgovara legendarnu rečenicu: „Neću da ti kažem, ćelavi“. Replika se i danas, 15 godina kasnije, koristi u svakodnevnim situacijama. Preslatkoj devojčici, danas devojci, smeši se, izgleda, velika karijera, ali iza kamere i pozornice.

Ljubomir Radanov

Foto: Teodora Ćirić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track