REKONSTRUKCIJA: Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu tek idućeg proleća
Foto: Zorana Jevtić

Inspekcija

REKONSTRUKCIJA: Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu tek idućeg proleća

Pop kultura -

Muzej se inače prostire na oko 11.000 kvadratnih metara, od čega će oko 47 odsto biti izložbeno

Povodom Dana Narodnog muzeja, koji se obeležava danas, juče je predstavnicima medija prikazana unutrašnjost zgrade i rekonstrukcija, a ministar Vladan Vukosavljević najavio je završetak radova i otvaranje na proleće sledeće godine.

- Upravo smo obišli radove i uverili se da se sve odvija kako je predviđeno. Polovina naredne godine planirana je za otvaranje muzeja za posetioce posle ove nedopustive i preduge pauze. Predviđeno je oko milijardu i dva miliona dinara i do sada je potrošeno oko 497 miliona, a govorimo o periodu kada je rekonstrukcija zaista krenula da se sprovodi na ozbiljan način i kada je praktično krenula od nule, a to je jul 2016. godine - rekao je Vukosavljević.Više od 11.000 kvadrataMediji su prošli kroz deo zgrade gde su infrastrukturni radovi u toku, kao i zamena elektroinstalacija. Muzej se inače prostire na oko 11.000 kvadratnih metara, od čega će oko 47 odsto biti izložbeno.

Degaova velika izložba

- Iako ne radimo u zgradi, mi se trudimo da organizujemo izložbe i druga dešavanja kako bismo prikazali veliku i vrednu muzejsku baštinu. Ponosni smo što možemo da najavimo da ćemo prvog avgusta otvoriti Degaovu izložbu povodom 100 godina od njegove smrti u Akademiji nauka - najavila je direktorka muzeja Bojana Borić Brešković.Na pitanje o stanju depoa, u kome se već 14 godina nalaze eksponati, direktorka je istakla da se će i depoi biti preuređeni.- Eksponati se čuvaju trenutno u privremenim depoima, a delimično u Narodnoj banci Srbije, tako da su adekvatno obezbeđeni - istakla je Breškovićeva.M. Cukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track