IGRAM MAJKU SVETOG SAVE: Dubravka Mijatović o ulozi princeze Ane
Foto: Miloš Cvetković

Nemanjići

IGRAM MAJKU SVETOG SAVE: Dubravka Mijatović o ulozi princeze Ane

Pop kultura -

Sada, u ovom vremenu, koristiti tu reč je izanđalo, ali ona je rodila Svetog Savu i kralja, kaže glumica

Dvorovi Nemanjića i 12. vek u starom selu u Sirogojnu. Dubravka Mijatović u kostimu Ane, supruge velikog župana Stefana Nemanje, Mladen Nelević u odori velikog župana. Statisti u kostimima seljaka iz vremena Nemanje...

Tek stigao u Sirogojno... Vojin Ćetković
Tek stigao u Sirogojno... Vojin Ćetković

Ekipa RTS sa rediteljem Markom Marinkovićem snimala je juče, na kulisama podignutim tik iznad starih brvnara u Sirogojnu, svakodnevni život na dvoru Nemanjića.

- Igram Anu, ženu velikog župana Stefana Nemanje, majku Svetog Save, Stefana Prvovenčanog i Vukana... Ženu koja nam je rodila prvog kralja i podarila svetog Savu. I da ništa drugo nije uradila, po tome je veoma važna - ispričala nam je Dubravka Mijatović u pauzi.

- To je žena o kojoj se vrlo malo zna, sve što sam pokušala da iščitam su neki romani, a istorijskih činjenica je malo, ali to je u neku ruku i dobro, jer nam ostavlja dosta slobode da napravimo tu ženu onako kako mi mislimo da bi trebalo da izgleda. Sada, u ovom vremenu, koristiti tu reč je izanđalo, ali ona je u neku ruku srpska majka - rekla nam je Dubravka.

Strpljivo čekaju na scenu... Statisti u kostimu vitezova
Strpljivo čekaju na scenu... Statisti u kostimu vitezova

Serija će imati 12 epizoda, prva bi pred gledaocima trebalo da se pojavi oko Nove godine.- Gordan Mihić je ovim tekstom ušao u epohu, u srž odnosa Nemanjića. Neke stvari su tada bile kao i sada, možda u tim surovim uslovima i izraženije. Pravi kvalitet i srž Mihićevog teksta jeste taj što je on sve te likove uprirodio, on nema tu istorijsku distancu, njegovi likovi nemaju mitološke oreole kao vladaoci, već sagledavamo njihove probleme jednim veoma čitljivim jezikom - kaže reditelj Marinković.

Kulise dvora Nemanjića podignute su u Sirogojnu i „ostarile“ za desetak dana.(Zoran Šaponjić/Foto: Zoran Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track