PREMIJERA U BDP: Borba smehom protiv fašizma
Foto: BDP

„Totovi“ za kraj uspešne sezone

PREMIJERA U BDP: Borba smehom protiv fašizma

Pop kultura -

U groteski sa elementima satire Erkenja igraju kao gosti Bojan Žirović i Duda Stojanović

Nakon više od 30 godina, od četvrtka će se u Beogradu ponovo igrati „Totovi“. Grotesku sa elementima satire jednog od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. veka Ištvana Erkenja postaviće na scenu Beogradskog dramskog pozorišta Ljiljana Todorović, kao i pre tri decenije u Ateljeu 212.- Tekst sam dobila još davne 1986. iz ruku Jovana Ćirilova, a komad je trebalo da režira Mira Trailović. Zbog njegovog zauzimanja to je dopalo meni. Hvalim se ovim jer sam iz zlatnih ruku dobila komad - rekla je Ljilja i dodala:- Porodicu Tot i danas čine isti ljudi. Mi ljudi se ne menjamo, a fašizam je uvek moguć.

Umesto Taška Načića (Tot), Renate Ulmanski (Mariška), Svetislava Buleta Goncića (Major), Vesne Trivalić i Zorana Cvijanović, sada igraju Jelisaveta Orašanin, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Duda Stojanović Glid i Jovo Maksić.- Konačno sam se oslobodila drama i tragedija i ulazim u novi žanr apsurda. Problemi naših junaka su nerešivi jer leže u njima samima - otkrila je Duda.Bojan Žirović je gost u BDP i igra oca porodice Tot.- U svim ulogama publika će moći da se prepozna. Konačno da se poigram nečim kao glumac čime često nisam imao priliku - objasnio je Žirović.„Totovi“ su ratna komedija i poslednja je premijera u sezoni BDP, a ansambl očekuje učešće na Sterijom pozorju s predstavom „Moje dete“.

Vesna TrivalićUMALO OSTALA BEZ ULOGEVesna Trivalić debitovala je u drami „Totovi“.- Bila je student druge godine. Jedva ju je pustio da igra njen tadašnji profesor Vlada Jevtović - prisetila se rediteljka, koja nije znala hoće li Vesna doći da pogleda svoju naslednicu Jelisavetu Orašanin.

LJ. R.

Foto: BDP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track