Najnovije vesti

NOĆ MUZEJA: Kralj Petar II i Nikola Tesla
Foto: Promo

Tesla i Karađorđevići

NOĆ MUZEJA: Kralj Petar II i Nikola Tesla

Pop kultura

Izložba koja prikazuje istorijske veze dinastije Karađorđević i jednog od najvećih srpskih naučnika privukla mnoge posetioce

Izložba koja prikazuje istorijske veze dinastije Karađorđević i jednog od najvećih srpskih naučnika Nikole Tesle svojom primamljivim aranžmanom privukla je mnoge posetioce koji su sinoć, u okviru manifestacije Noć muzeja, posetili Beli dvor.

Postavku koja je pripremljena zahvaljujući saradnji Kraljevskog dvora i Muzeja Nikole Tesle svečano je otvorio princ Aleksandar II Karađorđević, dok su ceremoniji prisustvovale brojne ugledne zvanice iz sveta kulture, nauke i umetnosti.
- Susret mog oca i Tesle predstavljao je susret budućnosti i istorije. Sudbina je htela da se budućnost pokaže nesigurnom, a prošlost trajnom. Šest decenija kasnije obojicu pamtimo i pominjemo sa setom, ali i velikim ponosom - izjavio je prestolonaslednik Aleksandar.

Posetioci su imali i jedinstvenu priliku da saznaju više o susretima Tesle i članova kraljevske porodice, da pogledaju sva priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika. Među izloženim predmetima nalazi se i čuvena fotografija iz hotela „Njujorker“, nastala prilikom susreta kralja Petra II s Teslom 1942. godine.

Inače, veliku pažnju na sinoćnjem izdanju Noći muzeja pobrala je i izložba Jugoslovenske kinoteke, posvećena dragulju domaće kinematografije - Oliveri Marković. Muzičke ploče iz lične kolekcije, reprintovani originalni plakati za filmove u kojima je glumila, nagrade koje je dobijala tokom godina...

D. K.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...