Najnovije vesti

SVI SU GA ZNALI KAO PERHANA Preko noći je postao slavan, a onda je završio kao najtužniji lik  YU filma!
Foto: Printscreen/Youtube

18 GODINA OD SMRTI DAVORA DUJMOVIĆA

SVI SU GA ZNALI KAO PERHANA Preko noći je postao slavan, a onda je završio kao najtužniji lik YU filma!

Pop kultura

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje", ali i po ulogama u "Ocu na službenom putu", i trećem TV serijalu "Top listi nadrealista".

Prošlo je 18 godina od njegove smrti. 

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan, po ulozi u filmu "Dom za vešanje" Emira Kusturice. Svoju prvu ulogu Mirze u filmu "Otac na službenom putu", istog reditelja, dobio je sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca Vlatka koji je tada radio na pijaci Markale.

"Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama Nada poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao", pričao je Davor. U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Ovaj drugi je pitao Davorovog oca da li može da dođe na audiciju za film "Otac na službenom putu".

On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice, "Dom za vešanje", posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

foto: Printscreen/Youtube

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno. U tom periodu je izjavio: "Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal', ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću".

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, na Alipašinom Polju, gde mu i danas žive otac, majka i sestra, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground". Posle završetka rata, Davor je otišao u Banju Luku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović. Iz Banja Luke preselio se u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života.

Slobodno vreme provodio je u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom. A, onda... 31. maja 1999. izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Kurir.rs/Slobodna.bosna  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...