IZVIŽDAN MIKI MANOJLOVIĆ: Tužno zatvaranje Sterijinog pozorja!
Foto: Dragan Kadić

BEZ SLAVLJA

IZVIŽDAN MIKI MANOJLOVIĆ: Tužno zatvaranje Sterijinog pozorja!

Pop kultura -

Publika odbila da primi nagradu, a Manojlović odgovorio da mu ne dobacuju kako se brane Srbija i kultura

Ceremonija zatvaranja 62. Sterijinog pozorja u subotu uveče prošla je bez slavlja dobitnika, jer prvi put u istoriji festivala nisu dodeljene nagrade za najbolju predstavu, tekst i glumačka ostvarenja.

Žiri je odlučio da dva priznanja odu u ruke svim učesnicima, ali i publici, koja je odbila da ga primi.

- Samo smo sedeli i gledali. Nismo glumili. Ne znamo šta nas je snašlo - bili su neki od povika iz gledališta.

Žiri festivala, koji su činili Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, imao je spreman odgovor za neočekivanu reakciju.

- Mnoge predstave su počinjale s mikrofonom, pa su nadjačale publiku. Nemojte meni govoriti kako se brani zemlja. Odluku smo doneli jednoglasno - rekao je u ime žirija Miki Manojlović u Srpskom narodnom pozorištu, što je publika izviždala.

Jedina nagrađena predstava na 62. Pozorju je „Na Drini ćuprija“, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, koja je osvojila tri priznanja publike, kritike i lista Dnevnik.

Odluka žirija i dalje je glavna tema na društvenim mrežama, a žiri je jednostavno mogao da saopšti da ni za jednu od priznanja nije bilo većine. Mogli su da saopšte da novac namenjen za to ide u humanitarne svrhe. Ipak, morali su da dodele nagrade nekom, makar i Kokanu, a ovako ne poštuju tuđi rad i zalaganje.

foto: Dado Đilas

Menjaju naziv predstave zbog tužbe

NOVI FOSILI TRAŽE AUTORSKA PRAVA!

Novi fosili najavili su tužbu zbog predstave Ateljea 212 koja je svečano zatvorila 62. Sterijino pozorje - „Kako je dobro videti te opet“, jer traže autorska prva zbog korišćenja citata iz pesme „Za dobra stara vremena“.

- U dogovoru s autorkom teksta Olgom Dimitrijević i Ateljeom 212 doneli smo odluku da se predstava ubuduće izvodi pod nazivom „Moja ti“ kako bismo sprečili mogućnost da koprodukcija snosi finansijsko-pravne posledice - poručili su u vezi s tužbom iz direkcije Sterijinog pozorja.

Goran Šušljik

VRAĆAM SVOJE NAGRADE

Glumac i producent Goran Šušljik ogorčen je zbog odluke žirija.

- Vraćam svoje dve Sterijine nagrade žiriju da radi s njima šta god hoće. I one su dobijene u vreme koje nije bilo naklonjeno umetnosti. Takođe, molim članove žirija da vrate sebi svoje nagrade na ponovno preispitivanje - poručio je Šušljik.

Kurir/Ljubomir Radanov

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 05.06.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track