DON MIRA KORLEONE: Legendarna glumica snima seriju Psi laju, vetar nosi
Foto: Vladimir Milovanović

VREDNA

DON MIRA KORLEONE: Legendarna glumica snima seriju Psi laju, vetar nosi

Pop kultura -

Naša porodica je vrlo slična junacima filma „Kum“. Rade više poslova na crno. Igram baku koja je jedna folirantkinja. Malo se i pravi luda, kaže umetnica

foto: Vladimir Milovanović

Mira Banjac (86) nakon više od dve decenije ponovo sarađuje s Radošem Bajićem na seriji njegove ćerke Jelene „Psi laju, vetar nosi“. Ona glumi senilnu baku koja dolazi sa Kosova u Beograd.

- Ovo je jedna zanimljiva tema koja dosad nije obrađivana. Naša porodica je vrlo slična junacima filma „Kum“. Dobro su se snašli (smeh). Rade na belo, ali više i na crno. Igram najstarijeg člana - baku, koja je jedna folirantkinja. Ona je srcem na Kosovu. Malo se pravi luda, ali je otišla sa živcima. Cela porodica je nosi na leđima - objašnjava Mira.

Glumica je glavni pokretač kako u kadru tako i van seta. Zbija šale, a svojom neiscrpnom energijom svima je za primer.

Voli da radi s mladima

- Uživam na snimanju. Mladi mi daju najveću snagu. Kad pomislim da je meni teško, uvek se setim onog radnika na suncu i snegu. Ekipu predvode Anita Mančić i Tihomir Stanić. Osećam da smo jedna velika porodica. Radoša Bajića sam upoznala kao mladog glumca. Sreli smo se na snimanju jednog filma. Pratila sam njegove serije, koju su interesantne. Odlično je birao glumice, poput drage Olge Odanović. Srećna sam što me je pozvao za projekat koji radi njegova ćerka Jelena. Oduševljena sam njenim filmom „Led“. Ona je filmski obrazovana žena i naša saradnja teče savršeno - hvali nam se novosadska glumačka diva.

Mira ne prihvata da njenu decu nazivamo kriminalcima.

- Serija govori o ljudima koji su oterani sa svojih ognjišta. Oni još žive u nekom svom svetu. Znaju da im drugog života nema. Od onog pravog kriminala tu nema ništa. Moja deca brinu kako će da se prežive i izvuku živu glavu - objašnjava Mira.

Ona se na kraju razgovora osvrnula i na odluku žirija da ne dodeli nijednu nagradu na Sterijinom pozorju.

foto: Vladimir Milovanović

Zabrinuta za budućnost

- Vrlo složena situacija. Namera žirija je bila da napravi incident da bi se ljudi od kojih zavisi naša kultura pokrenuli. Novaca nema i festival je slika situacije u kojoj se društvo nalazi. Nažalost, nije odjeknulo na pravi način. Vidimo razne frustracije u komentarima. Treba ozbiljno razmisliti gde je kultura danas i koliko smo mi važni, gde je naše mesto u celom sistemu. Posledice su sad primarne, a problemi će da ostanu. Bojim se da će tako biti - zaključuje glumica.

Kurir / MONA CUKIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track