ZGRADA U BEČU ODEVENA: Bečlije gledaju u srpski voz
Foto: Ludvig Šedl

IMPRESIVNO

ZGRADA U BEČU ODEVENA: Bečlije gledaju u srpski voz

Pop kultura -

Na slici „Vizija“ Mihaela Milunovića dominira planina na koju se nezaustavljivo penje lokomotiva

Umetnik iz Srbije Mihael Milunović (50) obukao je u svoje delo „Vizija“ zgradu Ringturm u Beču, u kojoj se nalazi sedište „Vin inšjurans grupe“.

Impresivno platno površine 4.000 kvadrata deo je kolekcije savremenih srpskih slikara „Viner štediše osiguranja“, a izabrano je između dela 16 umetnika da krasi neboder od 20 spratova, ponos arhitekture Austrije i već deceniju „kulu umetnosti“. Velikom otvaranju na poslednjem spratu prisustvovali su ministri spoljnih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Sebastijan Kurc.

foto: Ludvig Šedl

Uspešan

- Srbiju i Austriju pored ove kule povezuje i 300.000 naših ljudi koji žive u Beču - poručio je u Kurc.

Milunović već nekoliko godina živi u Parizu, a njegov deda bio je osnivač Srpske akademije nauka. Njegov plava planina i voz vide se iz svih delova grada.

- Planina je objekat divljenja i imaginacije. Sličan motiv možemo naći kod Pola Sazana. Moćna i izazovna priroda pozivaju pojedinca na dela koja nadilaze i njega samog - penjanje ka uzvišenosti i savršenstvu. Crveni voz nema nikakvu ideološku obojenost, već emotivnu. Crveno je bolja ljubavi i strasti. Odašiljač na vrhu planine podseća na vizionarske projekte Nikole Tesle i ukazuje na povezanost nauke i slobodne mašte. Talasi koje on odašilje povezuju narode i ljude - rekao je Milunović.

Umetnik iz Srbije obratio se prisutnima na tečnom nemačkom, pored kojeg govori još šest jezika. U Austriji su njegova dela pre 17 godina kupili muzej „Ludvig“ i kolekcija „Esterhazi“.

Dačić poziva domaćine

Domaćin novinarima iz Srbije bio je dr Ginter Gejer, predsednik Upravnog odbora „Viner štediše osiguranja“, većinskog akcionara VIG.

- Drago nam je što srpski umetnik Mihael Milunović ukrašava fasadu zgrade Ringturm. Kao izraz našeg poštovanja prema njegovom umetničkom delu i bliskom odnosu s našim partnerima u Srbiji, poverili smo mu taj zadatak - rekao je Gejer, koji je dobio poziv od ministra Dačića da poseti Srbiju, što je i prihvatio.

foto: Kurir

Učimo brzo od prijatelja

BEOGRAD DOBIJA KULU UMETNOSTI

Poslovna zgrada VIG Plaza na Novom Beogradu od sutra do 18. juna biće takođe ulepšana delom „Vizija“ umetnika Mihaela Milunovića. Akcija koja je počela pre deset godina u Beču, da na nekoliko meseci jedno zdanje postane kula kulture, postaće tradicija i u Srbiji.

Kurir / LJubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track