SUMNJIVI PLAKAT! Podigla se bura uoči premijere Nušićevog komada!
Foto: Promo

NARODNO POZORIŠTE

SUMNJIVI PLAKAT! Podigla se bura uoči premijere Nušićevog komada!

Pop kultura -

Poster za „Sumnjivo lice“ izazvao kontroverze jer na njemu pekmen proždire trouglove, koji podsećaju na slova A i V, zaštitni znak Vučićeve kampanje

Reditelj Andraš Urban iz Sente u poslednjoj deceniji napravio je pravu revoluciju u srpskom teatru zbog svog načina rada i viđenja scenske igre, a nema sumnje i da će njegovo „Sumnjivo lice“ podići prašinu.

foto: Printscreen

Premijerno izvođenje zakazano je za 21. jun na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, a već uveliko se u kulturnim krugovima govori o novom čitanju teksta Branislava Nušića. Na društvenim mrežama pre nekoliko dana se pojavio i plakat za predstavu, koji je odmah izazvao sumnje. Glavnoosumnjičeni je pekmen jer proždire trouglove, koji podsećaju na slova A i V, zaštitni znak predsedničke kampanje Aleksandra Vučića. Kako je neko ta dva elementa mogao da dovede u vezu? Baš smo hteli da ovo pitanje postavimo reditelju lično, ali on nam je samo kratko rekao da je na probi i da ga pozovemo kasnije.

Drugi Nušić u karijeri

Nakon „Ožalošćene porodice“, koju je radio za niško Narodno pozorište, „Sumnjivo lice“ je njegov drugi susret s delom našeg najvećeg pisca.

- Naše „Sumnjivo lice“ bavi se i nekom vrstom društvene paranoje, koja se manifestuje kao cenzura i autocenzura, što su pojmovi koji se često pominju u poslednje vreme. Autocenzura podrazumeva odgovornost autora, a mi očekujemo veoma tolerantno društvo, koje će obezbediti put svakoj istini bez posledica, što, nažalost, ne postoji, i to mora da se prihvati. Mislio sam da to ne postoji u kulturi, ali suočio sam se s tim radeći mnoge predstave koje su bile shvaćene kao politička poruka ili rušenje određenih vrednosti, nacionalnih i sličnih. Bila bi laž da kažemo da umetnik ne razmišlja o tome kako će biti protumačen, kao i da nema cilj da bude protumačen na određeni način, ali on je taj koji donosi odluku. Sasvim je normalno da se bavimo vremenom u kojem živimo i da pozorište ima komunikaciju sa savremenim čovekom - rekao je Urban nedavno u intervjuu za Ekspres.

foto: Damir Dervišagić

Stari saradnici

Reditelj je i sam bio žrtva cenzure, jer mu je u Narodnom pozorištu u Subotici skinuta predstava „Ruženje naroda u dva dela“, za koje je publika pokazivala veliko interesovanje. Nadamo se da „Sumnjivo lice“ neće doživeti istu sudbinu.

U predstavi igraju Slobodan Beštić, Nela Mihailović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nikola Vujović, Nenad Maričić, Anastasija Mandić, Bojan Krivokapić i Dragan Nikolić. Reditelj je ostao veran delu ekipe s kojom je uradio hit predstavu „Rodoljupci“.

Kurir / Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track