NOVA PREDSTAVA: Petar Božović saslušava Žarka Lauševića
Foto: Damir Dervišagić, Vladimir Šporčić

Laušević od jeseni u pozorištu

NOVA PREDSTAVA: Petar Božović saslušava Žarka Lauševića

Pop kultura -

Pera tumači lik Vuka Dragovića, udbaša, koji je ispitivao pesnika Vitu Nikolića, koga igra Žarko

Velikani glumišta Petar Božović i Žarko Laušević na jesen će premijerno izvesti predstavu „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“, koja je posvećena velikom pesniku Vitu Nikoliću.

Pisanje Kurira je potvrdila i Danica, ćerka velikog književnika, a razgovor s njom objavio je magazin Original, koji su pokrenuli Novak i Jelena Đoković. Režija je poverena Ljiljani Todorović, koja će prikazati jednu epizodu iz kancelarije Uprave državne bezbednosti ondašnje SFRJ s kraja šezdesetih godina. Petar Božović tumači lik Vuka Dragovića, strogog i principijelnog pukovnika Udbe, a radnju komada Željka Mijanovića pokreće sudska tužba koju je pesnik podigao protiv poznatog, društveno etabliranog jugoslovenskog pevača zato što je neovlašćeno „posudio“ njegove stihove za kompoziciju koja je, u ono vreme, postala veliki hit.

Nepostojeći „stenogram“ ovog uzbudljivog saslušanja rekonstruisan je na osnovu šturih dnevničkih zapisa koji je pesnik vodio tokom 1966, 1967. i 1973. godine, potpuno lišenih literarnih elemenata i poetsko-filozofskih opservacija.

- I Vito i Žarko Laušević su svojevrsni životni tragičari, na različite načine. Laušević je nesporno veliki glumac i ne verujem da bilo kakva pauza može da naudi takvom talentu. Možda je upravo Vito Nikolić, po mnogo čemu, prava mera Lauševićevog povratka u pozorište - ispričala je Danica.

Kurir/LJ. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track