ZDANJE GRADE VEĆ 30 GODINA: Vučić obećao Mehti da će podići zgradu Filharmonije
Foto: FoNet/Kabinet predsednika Srbije/Slobodan Miljević

Hrabro

ZDANJE GRADE VEĆ 30 GODINA: Vučić obećao Mehti da će podići zgradu Filharmonije

Pop kultura -

Novi predsednik Srbije nije odoleo da ne izjavi da će objekat biti završen do 2020. godine. Izgradnju planiraju na beogradskom Ušću

Predsednik Aleksandar Vučić obećao je na sastanku sa slavnim dirigentom Zubinom Mehtom da će zgrada Beogradske filharmonije biti završena do 2020. godine.

Lider naprednjaka nije odoleo da se ne pridruži političarima koji već gotovo 30 godina obećavaju da će Beograd dobiti funkcionalno zdanje koje će koristiti Filharmonija, ali Opera i Balet.

Teorija protiv prakse

- Raduje me ova vest. Možda, kad Vučić naredi, završe Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, možda napravi i zgradu Filharmonije. Problem je što izvršioci tih odluka nisu spretni i posvećeni svom poslu. Bilo je već najava sličnog tipa. Tasovac, novi direktor, kao ministar je pokazao da je nesposoban da završi muzeje, a postavio je satove koji odbrojavaju kraj radova. Hvala Mehti, koji se zalaže da pomogne našoj kulturi. Nisu problem novac ni rokovi. Suviše smo se naslušali sličnih obećanja. U teoriji je moguće završiti izgradnju za tri godine, ali videćemo da li je u praksi - kaže za Kurir Gorica Mojović, bivši gradski sekretar za kulturu.

foto: Fonet/Božidar Petrović

Kompleks Beogradske filharmonije sastojaće se od velike koncertne sale, kapaciteta 1.500 mesta i s binom od 500 metara kvadratnih, i manje višenamenske sale, kapaciteta do 400 mesta. Predviđena je i izgradnja letnje scene. Dobar primer u našoj bližoj istoriji je primer obnove i gradnje Jugoslovenskog dramskog pozorišta, za samo 22 meseca.

Potemkinova sela

Videćemo već za tri godine šta će biti s projektom novog zdanja Filharmonije ili će to ostati još jedan projekat koji po mnogo čemu liči na Potemkinova sela. Može da nas raduje vest da je na koncert klasične muzike na otvorenom došlo više od 20.000 ljudi.

Kurir / Ljubomir Radanov

Narodno pozorište

IZGRADITE NAM ZGRADU OPERE

Pored zgrade „Staklenac“ na Trgu republike, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu apelovao je na gradske vlasti da izgrade Operu u okviru projekta „Beograd na vodi“.

- Srpska prestonica bi dobila reprezentativni prostor u kojem bi publika uživala u baletskim i operskim predstavama - kazao je direktor Baleta Konstantin Kostjukov.

Jedna od lokacija za zdanje Opere bila je i mesto gde će biti podignuta nova zgrada Filharmonije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Glasajte za najveću laž Aleksandra Vučića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track