DIRIGENT DEJAN SAVIĆ O OBEĆANJU VUČIĆA: Skoro već vek čekamo zgradu Beogradske filharmonije
Foto: Dragan Kadić

Hit

DIRIGENT DEJAN SAVIĆ O OBEĆANJU VUČIĆA: Skoro već vek čekamo zgradu Beogradske filharmonije

Pop kultura -

Miloje Milojević je 1936. izjavio da tri kapitalne grane umetnosti - FMU, Filharmonija i Opera - moraju da dobiju novi prostor, kaže dirigent

Dejana Savića, direktora Narodnog pozorišta, raduje odluka Aleksandra Vučića da se do 2020. izgradi zgrada Beogradske filharmonije.

- Za našu kulturu to je dobra stvar. Međutim, podsetiću vas na reči Miloja Milojevića iz 1936. godine, kad je osnovan Fakultet muzike umetnosti, da tri kapitalne grane naše umetnosti treba da dobiju nove zgrade. To su Muzička akademija, BFH i Opera. Bio je tajac, a onda su svi pali od smeha. Gotovo 80 godina kasnije ništa nije urađeno, ali mora da počne nešto da se rešava, jedno po jedno, i biće to velika stvar - poručio je Savić.

Slavni dirigent već godinama pokušava da pokrene s mrtve tačke priču o izgradnji zgrade Opere.

- Razgovaramo na istu temu. Narodnom pozorištu je potrebna nova dvorana. Najbolje bi bilo da bude izgrađena na mestu Staklenca, koji više radi nego što ne radi i ruži Trg republike. Nakon ovakvog poteza i nama se otvaraju vrata da se posao uradi u bliskoj budućnosti - smatra Savić.

foto: Printscreen

Nova jubilarna 150. sezona Narodnog pozorišta biće u znaku domaćih autora. Ansambl baleta sprema se da postavi delo „Hazarski rečnik“, dok će Drama prvi put raditi jednog živog domaćeg pisaca.

- Kovačević piše dramu „Proleće u januaru“. Biće to istorijski događaj za našu kuću. Premijera je planirana tek za dve sezone - zaključuje Savić.

LJ. R.

Slavlje s novinarima

Proslavio 60. rođendan

Dejan Savić je juče na druženju s novinarima proslavio 60. rođendan:

- Oženio sam se na dan pozorišta. Rođendan mi je pao baš danas. Nema odmora, radimo do kraja meseca punom parom. Na ovu vrućinu nema ulaznica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track