PAVLE VUISIĆ NIJE PODNOSIO NI TITA NI KOMUNISTE: Video  je strahote na Sremskom frontu, a ovu nepravdu nikad nije preboleo

PAVLE VUISIĆ NIJE PODNOSIO NI TITA NI KOMUNISTE: Video je strahote na Sremskom frontu, a ovu nepravdu nikad nije preboleo

Pop kultura -

Pavle Vuisić važio je za nesvakidašnjeg, nepredvidljivog i živopisnog čoveka, a u svom testamentu napisao je da ne želi da mu komunisti drže govor.

Želeo je da umre nećujno. Da ne bude vest. Da pobegne od svega. Niko da ne slavi život koji on nije voleo. Na sahrani nije bilo šest popova, nije bilo nikoga. Samo njegova Mirjana. Nije bilo umrlce. Ni slike. Bio je jedan popo. I nije mu rekla ko je pokojnik. Inače, Pavle nije verovao u Boga.

Kod Pavla ukorenjenost antikomunizma je posledica ličnog i porodićnog iskustva iako je glumio u filmovima partizane i partizanske komadante.

"Bio je na Sremskom frontu. Taj rat je bio stvarno strašan. Nije mnogo pričao o tome, ali znam da je na njega to mnogo uticalo. Kada je objavljeno da su Nemci kapitulirali, on je samo bacio oružje. Međutim, bio je tamo u četi jedan koji je pre kapitulacije pucao sebi u ruku kako bi se kao ranjenij sklonio sa fronra, a vratio se oz rata kao komesar. To je Pavla iznerviralo", prisetila se Mirjana Vuisic, supruga legendarnog glumca.

Upoznao je komunizam na najgorem mestu, a Sremski front je bio upravo to. Svakako da Pavlovom odnosu prema novim vlastima nije moglo da pomogne ni to što je njegov otac bio na meti komunista.

"Njegov otac je bio u policiji. Pričalo se kako pre rata nije želeo da hapsi Milovana Đilasa. Znao je ko je i šta je i samo bi mu rekao da se skloni u selo. Kada su komunisti organizovali demonstracije, on bi ulazio među njih i objašnjavao se sa njima. Ali bio je neki Crnogorac koji je rekao da je Pavlov otac kriv za smrt studenata u nekim predratnim demonstracijama, a Pavlov otac uopšte nije bio tamo. Zato su ga hapsili posle rata. Znam i da mu je otac Borislava Pekića bio nadređen. I kada su došli Italijani u Crnu Goru, tražili su spiskove svih aktivnih omladinaca, koji bi potencijalno mogli da budu problem, oni su to odbili i dobili su 12 ili 24 sata da pređu u Srbiju. I onda su obe porodice u kamionu došle u Beograd. Moj otac jeste bio za četnike, a za njegovog ne znam", ispričala je Vuisić.

Kurir.rs/Nedeljnik Veljko Miladinović/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Otkrivamo vam uzbudljive detalje sa snimanja nove sezone serije Ubice mog oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track