RADE ŠERBEDŽIJA: Rejting mi je dobar van zemlje, a za Balkan nisam siguran
Foto: Rade Šerbedžija

PRIZNAT U SVETU

RADE ŠERBEDŽIJA: Rejting mi je dobar van zemlje, a za Balkan nisam siguran

Pop kultura -

Istinski velikan regionalnog glumišta Rade Šerbedžija (70) jedini je glumac iz regiona kom je upućen poziv Američke akademije filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) da postane njihov član.

Radi se o organizaciji koja jednom godišnje dodeljuje nagradu Oskar, a koja se smatra najprestižnijim filmskim priznanjem na svetu.

Pored najvećih holivudskih imena našlo se i Vaše i to jedino od glumaca s prostora bivše Jugoslavije.

- Veoma lepo i mnogo mi znači. Nije mala stvar. To znači da mi je još dobar rejting vani.

foto: Kurir/Ljubomir Radanov

I na Balkanu, takođe.

- E za to nisam baš siguran. Možda ponegdje. Znam i osjećam da sam u BiH priznat.

Kažete imate dobar rejting van zemlje. Snimate li još u Americi?

- Radio sam u Americi film koji se zove „Proud Mary“, a Deni Glover (Danny) igra glavnu ulogu, uz to je veliki profesionalac. Takođe, reditelj Babak Najafi, koji je poreklom iz Irana, odlično radi svoj posao. Dok smo snimali, otkrio mi je da je od početka rada hteo da me angažuje na svom filmu, eto sad se pokazala prilika na obostrano zadovoljstvo.

Nedavno ste boravili u Sarajevu i snimali „Bearing Witness“. Otkrijte nam neke detalje.

- U pitanju je vrlo lepa priča koja govori o životu novinarke Aide Čerkez, zapravo je to njena autobigrafska priča. Aida je božanstvena cura, hrabra, divna i pametna, a reditelj je Amerikanac Jozef Pirson. Posebno mi je drago da smo Zrinka Cvitešić, koja igra Aidu, i ja, koji igram starog Ismeta, bili njena želja od početka. Zrinka je čisto čudo. Bio sam oduševljen njome kada sam je gledao u mjuziklu u Londonu. Onda me oduševila dok sam je gledao, a sada kada sam i radio s njom. Ona je čisto sunašce.

Na kojim lokacijama ste snimali?

- Ja sam imao samo jednu lokaciju, jer je Ismet imao 91 godinu te 1994. godine, kada se radnja filma događa. Bilo je vrlo zanimljivo jer su mi stavljali masku, s obzirom na to da nisam toliko star. Glavna lokacija je stan u Sarajevu, gde Ismet živi, i ne napušta to mesto.

Kako provodite slobodno vreme?

- Nešto zdravstveno nisam okej, sve sam lošije i lošije. Boli me kičma i ne igram redovno tenis kao što sam igrao, ali očekujem da se to popravi. Trenutno sam kod mog prijatelja Zikija, koji je vulkanizer. Sada pravimo pauzu uz pićence.

Kurir.rs/avaz.ba, Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track