NEPOZNATI DETALJI NAŠEG  GLUMCA: Pavle Vuisić je bio LEGENDA srpskog filma, a evo zašto je prezirao glumu!
Foto: Printscreen

ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

NEPOZNATI DETALJI NAŠEG GLUMCA: Pavle Vuisić je bio LEGENDA srpskog filma, a evo zašto je prezirao glumu!

Pop kultura -

Pavle Vuisić, jedan od najvećih glumaca velike Jugoslavije, rođen je na današnji dan 10. jula 1926.

Glumac koji je obeležio srpsku i jugoslovensku kinematografiju nije voleo glumu i nije uživao dok je snimao filmove.

U Pavlovoj arhivi nalazi se i poruka koju je sam sebi ostavio. Njegova supruga Marija lično je kucala tu poruku dok je Pavle diktirao.

U stvari, zbog saplitanja u životu završio je kao glumac. Išao je svojevrsnom linijom otpora.

"Nisam mu ja rekla da mora da glumi. Ali jesam rekla da ako hoće da živi, da mora da radi. A šta će da radi, to nije bitno. A glumu uopšte nije podnosio. Uvek je bio ironičan prema stvarima koje je radio. Dobio bi neki tekst, pročitao bi, zalupio korice i ironično rekao: Snažna stvar!", ispričala je Pajina supruga Mirjana Vuisić.

"Paja sebi postavlja pitanje: E, pa dokle ćeš, Pajo, dozvoliti sebi bavljenje jednim poslom, odvratnim i ponižavajućim, dokle zbog love, od koje u stvari nikakve koristi nemaš. Dokle???"

foto: Printscreen

"Znali su svi da ne voli glumu. Mladom Lauševću je govorio da batali glumu. Doveo ga je jednom kod nas, sećam se da mu je dao neki grejač da ima da se greje u svom stanu. Tačno mu je rekao: nemoj, brate, nije to za čoveka. Možda se i setio kada mu se sve ono desilo. Ali Laušević jeste glumac, on je to voleo. Pavle nije", ispričala je Pajina supruga.

"Ali voleo je, recimo, da imitira. Voleo je da imitira Tita. Na splavu je napravio WC i priredio otvaranje WC. I tada je kao Tito otvorio WC. Izgleda da su njemu dosta toga tolerisali", ispričala je Mirjana Vuisić.

A malo je falilo da Pavle ne zakorači ozbiljnije u svet filma i pozorišta, samo da nije bilo jednog "malog incidenta" na Pravnom fakuktetu.

Pavle je studirao svetsku književnost, ali je pre toga išao na Pravni.

"Položio je nekoliko ispita, a šta se zaista dogodilo saznala sam tek posle njegove smrtu. Sećam se da sam na početku našeg zabavljanja nalazila s njim ispred Pravnog i upoznavala njegove kolege i odjednom je prešao na svetsku književnost. Nikada mi nije rekao zašto.

foto: Printscreen

Kasnije sam doznala da je izbio incident. Bio je neki student, vrlo antipatičan, koji je bio "glavni na fakuktetu" i napravio je neki problem sa jednom studentkinjom. Ne znam te detalje,, ali je Pavle uzeo plastični revolver, igračku, i upao u toalet kod ovoga i inscenirao kako će da puca u njega. Da ga uplaši. On se bogamu uplašio i pao u WC. I posle toga ga je dekan zvao i rekao mu da nema više šta da traži na fakultetu. Eto, tako je završio pravničku karijeru.

Kurir.rs/Nedeljnik/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Otkrivamo vam uzbudljive detalje sa snimanja nove sezone serije Ubice mog oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track