VELIKI USPEH: Dragan Bjelogrlić snima u Francuskoj!
Foto: Damir Dervišagić

POPULARNI SRPSKI REDITELJ

VELIKI USPEH: Dragan Bjelogrlić snima u Francuskoj!

Pop kultura -

Dragan Bjelogrlić radiće „Čuvare formule“, film o naučnicima iz „Vinče“ koji su tajno pravili atomsku bombu po nalogu Josipa Broza

Dragan Bjelogrlić će, nakon serije „Senke nad Balkanom“, naredne godine snimati film „Čuvari formule“, koji je inspirisan romanima „Slučaj Vinča“ i „Rascepi“ lekara i profesora Gorana Milašinovića.

- Počeo sam pregovore o koprodukciji s Francuzima. Zasad smo obezbedili sredstva Filmskog centra Srbije, a dobili smo podršku iz Makedonije, Slovenije i fonda EU. Očekujem da će film biti završen tokom 2018. godine - rekao je Bjelogrlić.

Drama „Čuvari formule“ obrađuje temu nesreće u Institutu „Vinča“, odlazak naših ozračenih naučnika u Francusku, u bolnicu nuklearnog instituta „Kiri“, gde je jedino moguće lečenje bila zamena koštane srži ozračenih. Lekari Anri Žame i Žorž Mate sa svojim saradnicima su izveli presađivanje i petoro ozračenih je izlečeno, a samo jedan je preminuo. U filmu će glavne uloge igrati velike zvezde iz Francuske, a biće sniman u Parizu.

- Znao sam za incident u Vinči kao i svi rođeni šezdesetih godina. Prava dramu u filmu neće biti u fikciji, nego u istinitom događaju. Priča nosi veliku ljudsku dramu. Govori o prijateljstvu dva naroda. Za razliku od literature, opredelio sam se da ubacim još jedan zanimljiv podatak - da su ti naučnici radili na tajnom projektu stvaranja atomske bombe.

Da li su je oni pravili ili ne, to postoji u arhivama Državne bezbednosti - rekao je Dragan Bjelogrlić.

foto: Damir Dervišagić

Veliki naučnik upleten

PAVLE SAVIĆ JE KRIVAC

Pisac Goran Milašinović smatra da je paradoks ovog akcidenta u tome što su svi ozračeni poštovali zavet ćutanja, jer nisu hteli nikoga da optuže za udes čiji je ishod mogao da bude fatalan.

- Osnivač „Vinče“, akademik Pavle Savić, nije hteo da se reaktor obezbedi od mogućeg isticanja nuklearne materije da bi bolje mogli da se prate eksperimenti, tako da su njih šestoro, među njima i jedna žena, postali žrtve odsustva adekvatne zaštite od radijacije - smatra Milašinović.

Kurir / LJ. R.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track