DA SE NE ZABORAVI: Šest godina od smrti Delče!
Foto: Promo

GODIŠNJICA

DA SE NE ZABORAVI: Šest godina od smrti Delče!

Pop kultura -

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić-Delča preminuo je na današnji dan pre šest godina.

Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina"...i solo pesmama "Hajde lagano", "S' jezikom u usta"...

Sa grupom U škripcu snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine"(1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume "Delča i sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003).

Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine upriličio poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta "Jubilarnih 20 i nešto godina" (2008) objavljen je pod imenom "Delča a i U škripcu".

Poslednja Delčina pesma "Dobro je" objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica.

Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje", kao i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995).

Bio je autor pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana" i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

(Kurir.rs, Foto: Promo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Na pomen njihovog imena, suze odmah krenu: Tragedije koje estrada nikada neće zaboraviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track