Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO: Dejvid Linč stiže u Beograd
Foto: Profimedia

AUTOR TVIN PIKSA U DRUGOM SVETLU PRED SRBIMA

EKSKLUZIVNO: Dejvid Linč stiže u Beograd

Pop kultura

Publika će od 1. septembra biti u prilici da u Kulturnom centru Beograda pogleda izložbu „Male priče“, koju čini 56 crnobelih slika velikog formata slavnog reditelja

Dejvid Linč (71), jedan od najtalentovanijih reditelja svoje generacije, trenutno promoviše novi ciklus serije „Tvin Piks“, a u Beograd stiže 1. septembra sa svojom izložbom „Male priče“.

foto: Beta, AP

Kulturni centar Beograda je odlučio da jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom ne samo filmskom nego i likovnom/vizuelnom stvaraocu, ističući tako oblasti u kojima je dominantno prepoznatljivo njegovo delo.

Postavku čini 56 crnobelih fotografija velikog formata sa svim odlikama njegovih filmova. Ovom izuzetnom i konzistentno osmišljenom izložbom želi se pružiti uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna, za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Promocija nakon Pariza

„Male priče“, koje su producirali galerija „Item“ iz Pariza i Evropska kuća fotografije, gde je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB i nigde drugde u okruženju.

Izložbu, koja će trajati do 30. septembra, pratiće brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka i radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Nesuđeni slikar

Pre nego što je postao poznat režiser, Linč je bio student slikarstva na Akademiji za umetnost u Pensilvaniji.

- Svaki posetilac će imati svoj, individualni doživljaj. To je suština slikarstva, fotografije, filmske umetnosti. Kažu, svet je onakav kakvi ste vi. Tako je i sa slikama. Smenjuju se ljudi, gledaju u istu sliku, vrate se, tako se stvara krug. Svako od njih će imati različit doživljaj i pored toga što je reč o istoj slici. Čarobno. Kao neka vrsta magičnog doživljaja - kaže Linč.

Ceo svet trenutno uživa u trećoj sezoni „Tvin Piksa“ i dokumentarnom filmu „Umetnički život“, premijerno prikazanom na 73. Venecijanskom filmskom festivalu, koji možda budu prikazani kao prateći program velike izložbe.

foto: Promo

Informisan

MNOGO ZNAM O SRBIJI

Dejvid Linč već godinama ima želju da dođe u Beograd.

- I pre nekoliko godina sam dobio poziv da dođem u vašu zemlju, ali sam u tom trenutku već imao isplanirane obaveze. Znam dosta o Srbiji, a čuo sam i da se ljudi dosta bave meditacijom - otkrio je pre nekoliko godina američki reditelj novinarki Biljani Obradović.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Profimedia, Beta, AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...