PRVI MUZEJSKI TEATAR: Kafu vam kuva kneginja Ljubica
Foto: Vladimir Popović

POZORIŠTE STIGLO I U MUZEJ

PRVI MUZEJSKI TEATAR: Kafu vam kuva kneginja Ljubica

Pop kultura -

Osam godina već se izvodi monodrama u kojoj kustos Nataša Popovska, u okviru životne ispovesti žene kneza Miloša, govori o istoriji Srbije

„Ja sam Ljubica Obrenović. Kneginja. Vladarka obnovljene Srbije. U ovom konaku provela sam značajan deo svog života i sada, u svojoj pedeset sedmoj godini, a gospodnjoj 1842, moram da napustim i Konak i Srbiju. Tako nalažu političke prilike...“

Ovim rečima započinje monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“, prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice.

Slušajući životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije, čuju činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznaju detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice i brojne zanimljivosti iz njihovog privatnog života.

Monodramu izvodi Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija. Predstava se igra u dva redovna termina, svakog petka od 17 časova i svake subote od 11, a ovog vikenda nedeljom od 14 časova.

Kurir / E.K.

Foto: Vladimir Popović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track