FESTIVAL NIŠVIL: Muzikom vladaju imitatori
Foto: Promo

NASLEDNICA ELE FICDŽERALD NA NIŠVILU

FESTIVAL NIŠVIL: Muzikom vladaju imitatori

Pop kultura -

Umetnica, koju smatraju muzičkom naslednicom legendarne Ele Ficdžerald, izvela je program posvećen muzičkoj legendi rođenoj pre jednog veka

Peti Ostin, koja je s posetiocima u Nišu proslavila 67. rođendan, kaže da želi da natera publiku da sluša prave izvođače

Američka džez pevačica Peti Ostin nastupila je prve večeri džez festivala Nišvil i sa hiljadama svojih obožavatelja proslavila 67. rođendan. Umetnica, koju smatraju muzičkom naslednicom legendarne Ele Ficdžerald, izvela je program posvećen muzičkoj legendi rođenoj pre jednog veka.

- Želim da ovim šouom očuvam Elino zaveštanje i da publiku vratim njenoj muzici. Danas su tendencije da se slušaju imitatori, a ja sam inovator i cilj mi je da nateram ljude da požele da čuju original - objašnjava Peti.

foto: Promo

Pevačica je na sceni već više od 60 godina. Prvi angažman imala u četvrtoj godini, a sa pet je potpisala prvi profesionalni ugovor.

- Nemam pojma kako se to desilo. Svako ko je dovoljno srećan da bude čudo od deteta zna da je iz nekog razloga blagosloven talentom. Verujem u reinkarnaciju, pa i da sam talenat dobila od Boga. Mislim da se svako rađa s nekim darom, ali to ništa ne znači ako oko vas nema ljudi koji će da podstiču taj talenat. Bila sam veoma srećna što sam ih ja imala, moj otac je džez muzičar, u našem domu se uvek čula muzika.

Peti Ovens snimila je 17 solo albuma, a između 1969. i 1991. bila je na vrhu top-lista. Na spisku zvezda sa kojima je pevala su i Džejms Braun, Džo Koker, Majkl Džekson, Dajana Ros, Džoni Matis i Kvinsi Džouns.

- Osamdesetih niste mogli da radite šta želite. Od vas su mogli da traže da snimate pop ako to publika zahteva. Morali ste da se borite sa sistemom, ja sam to radila - zaključuje pevačica.

Kurir / D. KOCIĆ

Foto: Đorđe Savić, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track