HRVATICA PIŠE O AJNŠTAJNOVOJ ŽENI: Mileva je autor teorije relativiteta

HIT

HRVATICA PIŠE O AJNŠTAJNOVOJ ŽENI: Mileva je autor teorije relativiteta

Pop kultura -

Slavenka Drakulić u novom romanu otkriva i da je naučnik prvu suprugu tretirao kao služavku

Na Sajmu knjiga u Puli hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić predstavila je roman o srpskoj naučnici Milevi Marić.

Knjiga „Mileva Ajnštajn, teorija tuge“ otkriva kako se Albert Ajnštajn odnosio prema svojoj prvoj ženi. Radnja u romanu je smeštena u osvit Velikog rata do početka Drugog svetskog rata kad se Ajnštajn seli za Ameriku.

- O Milevi Marić se veoma malo zna. Roman otvara njegovo pismo u kom on nju tretira kao služavku. Postavlja joj uslove da ne sme da ima s njim nikakve intimnosti, a da je dužna da mu svaki dan spremi tri obroka - kaže Slavenka.

Mileva Marić rođena je Titelu, školovala se u Zagrebu, a bila je genijalna matematičarka, prva žena na Politehničkom fakultetu u Cirihu, a slavu i Nobelovu nagradu je dobio samo Ajnštajn.

- Feministkinje u Nemačkoj tvrde da je ona autor teorije relativnosti. Originalni spisi te teorije su nestali. Postoji samo jedan naučnik iz Rusije koji je pred smrt ostavio iskaz da, kad je stigao prvi tekst teorije, bio je potpisan sa Ajnštajn - Marić. Njena tuga potiče iz rane mladosti, kad su Albert i ona izgubili vanbračno dete. Kasnije ju je tuga pratila do smrti. Krah braka, bolesna sestra, nezavršeni fakultet, loša materijalna situacija i teška bolest najmlađeg sina teret je koji može razumeti svako ko pročita knjigu - zaključuje autorka.

LJ. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track