REDITELJ NIJE ISPUNIO USLOVE AKADEMIJE: Kusturica izvisio za Oskara!
Foto: Marina Lopičić

Prava šteta

REDITELJ NIJE ISPUNIO USLOVE AKADEMIJE: Kusturica izvisio za Oskara!

Pop kultura -

Film „Na mlečnom putu“, nagrađen u Veneciji, nije ni ušao u izbor, u kom su se našla tri naša ostvarenja, jer nije platio kotizaciju od 30.000 dinara

Prilika da se film Emira Kustirice nađe u trci za Oskara, rame uz rame s najvećim svetskim imenima, i ove godine je izmakla jer reditelj nije ispunio uslove Akademije filmske umetnosti i nauke.

Njegov film „Na mlečnom putu“ nije ni ušao u izbor, u kom su se našla ostvarenja „Rekvijem za gospođu J.“, „Slepi putnik na brodu ludaka“ i „Zona Zamfirova 2“. Da bi naša kinematografija odmerila snage sa svetskom, moralo bi da se plati 30.000 dinara za prijavu, što je već pitanje za Ministarstvo kulture i informisanja, kao i za Filmski centar, koji bi trebalo da izdvoje sredstva. A pitanje je - koji su uslovi za odabir finansiranja filmova ako od 24 proizvedena ove godine samo tri mogu da nas predstavljaju u svetu?

Filmski testament

Kusturica se i ranije, kada je završio svoj film, izjasnio da ga nije pravio sa ciljem da dobije Oskara, već za sebe.

- Sve što mi je preostalo ispod kože, i izvan kože, sve što sam imao dao sam za ovaj film. On je moj politički testament. Utoliko je ovaj film ishodište jedne karijere. O Oskaru nemam nikakvo mišljenje. To nije za nas. Mi smo Evroazija, ne razmišljam, niti me je briga ko će statuu dobiti - govorio je svojevremeno proslavljeni reditelj.

Farsa od izbora

- Nisam iznenađen slabim odzivom producenata za srpski izbor kandidata za Oskara. Mali broj projekata, međutim, već deluje alarmantno i dovodi u pitanje relevantnost izbora koji iz njega može da proistekne. Otud me zanima ima li neke reakcije Američke akademije na ovo i da li će ovako mali broj prijavljenih projekata uticati na očuvanje licence koju ima AFUN - pita scenarista Dimitrije Vojnov.

Kako je juče saopštio FCS, film „Rekvijem za gospođu J.“ je i u najužem izboru Evropske filmske akademije i sada učestvuje u trci za nominicije za evropske filmske nagrade, zajedno s novim ostvarenjima Hanekea, Kaurismakija, Ozona, Zvjaginceva, Končalovskog...

foto: Promo

„Zona“ u užem izboru za zlatnu statuetu

JURE OSKARA, A NISU ISPLATILI LJUDE!

„Zona Zamfirova 2“ našla se u trci za prestižnu nagradu Oskar iako, kako saznajemo, oni koji su radili na ovom filmu još nisu isplaćeni. Veći deo ekipe još čeka da dobije honorar. Dušica Milanović Marika, po čijem delu je snimljen nastavak srpskog blokbastera, traži zabranu njegovog daljeg emitovanja zbog neisplaćenog honorara.

Kurir / MONA CUKIĆ

Foto: Marina Lopičić, Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Emir Kusturica: Ozbiljnu muziku treba tretirati kao religiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track