OTVARANJE 52. FILMSKIH SUSRETA U NIŠU: Jelicu za predsednika
Foto: Marina Lopičić

Svečano

OTVARANJE 52. FILMSKIH SUSRETA U NIŠU: Jelicu za predsednika

Pop kultura -

Na čelu žirija će biti Sretenovićeva, a prvi put će biti dodeljena nagrada za najbolju komičnu ulogu „Milorad Mandić Manda“

Simboličnim uručenjem ključeva grada predsednici žirija Jelici Sretenović, večeras će na niškoj Tvrđavi biti otvoreni 52. Filmski susreti. Do 30. avgusta biće prikazano 13 filmova, a organizatori su najavili da će u Niš doći veliki broj glumaca.

- Samo na otvaranju biće 50 glumaca, ne znam gde ćemo svi stati. Predsednica žirija biće Jelica Sretenović, a članovi Ivan Bekjarev i Minja Filipović. Na inicijativu Radoša Bajića, prvi put ćemo dodeliti nezvaničnu nagradu za najbolju komičnu ulogu „Milorad Mandić Manda“, čija je novčana vrednost 100.000 dinara. O njenoj dodeli odlučivaće supruga pokojnog glumca i Nedeljko Bajić - rekao je umetnički direktor Vladan Živković, a direktor festivala Srđan Savić najavio je da će u Nišu biti dosta glumaca i tokom svih festivalskih dana:

-Najavljen je dolazak čitavih filmskih ekipa! Na ovaj način vraća se duh festivala jer se omogućava posetiocima da se susreću s glumcima.

foto: M.M.

Za nagrade će se takmičiti nosioci rola u filmovima „Stado“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Santa Maria della Salute“, „Afterparti“, „Zona Zamfirova“, „Nigde“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“, „Slepi putnik na brodu ludaka“, „Jesen samuraja“, „Biser Bojane“, „Kozje uši“ i „Igla ispod praga“.

Ove godine povećan je i iznos novčanog dela nagrada, tako da će dobitniku gran-prija festivala „Naisa“ biti isplaćeno 350.000 dinara, „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ doneće po 280.000 dinara, dok će novčani deo povelja za najbolje uloge iznositi po 180.000 dinara. Nagrađeni epizodisti i debitant dobiće po 120.000 dinara.

foto: Fonet

Izložba o Sonji Savić

DEVOJKA IZ GRADA

U okviru pratećih manifestacija, priređena je i izložba o Sonji Savić pod nazivom „Devojka iz grada“. Biće organizovan i okrugli sto o glumi kao integrativnom faktoru na balkanskom prostoru i knjiga o glumcu Draganu Nikoliću.

Kurir / DRAGANA KOCIĆ

Foto: Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track