KOVAČEVIĆ SE VRAĆA U ATELJE 212: Traži zamenu za Gagu i Milenu
Foto: Fonet, Marina Lopičić

Nova premijera

KOVAČEVIĆ SE VRAĆA U ATELJE 212: Traži zamenu za Gagu i Milenu

Pop kultura -

Probe za „Urnebesnu tragediju“ u režiji Marka Manojlovića kreću 11. septembra, a u komadu iz devedesetih igrali su Nikolić, Dravićeva i Bata Stojković

Nova sezona u Ateljeu 212 kreće već 15. septembra, a obeležiće je premijera drame Dušana Kovačevića „Urnebesna tragedija“.

Mladi reditelj Marko Manojlović ima nezahvalan zadatak da u dogovoru s piscem na scenu postavi delo u kome su devedesetih u Zvezdara teatru glavne uloge igrali Milena Dravić, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Lazar Ristovski, Anica Dobra i drugi. Manojlović na raspolaganju ima ceo ansambl Ateljea, a kako smo saznali, osloniće se na stariju gardu koju čine Gorica Popović, Dara Džokić, Bojan Žirović, Nenad Ćirić i drugi glumci.

Priča o identitetu

- Sam tekst Dušana Kovačevića i imena glumaca obavezuju. Važno je da nova generacija čuje ovaj tekst sa scene, a u Ateljeu 212 postoje imena koja mogu da ga izgovore. Osloniću se na ansambl i neka imena sa strane - kaže Manojlović i dodaje:

- Za mene je „Urnebesna tragedija“ priča o identitetu i nemogućnosti da se on formira kod mladih. Kovačevićev junak na kraju komada pita majku: „Ko sam ja?“, a ona nema odgovor na to njegovo pitanje.

Prva proba zakazana je za 11. septembar, kad ćemo znati ko se prihvatio izazova da uradi novo čitanje teksta po kome je i Goran Marković snimio film.

Komad je u Zvezdara taeatru izveden čak 143 puta, a kritika ga je tada ocenila kao najuspeliju Kovačevićevu dramu. Milena Dravić nagrađena je Zlatnim ćuranom. „Urnebesna tragedija“ je kasnije izvođena još samo nekoliko puta u Novom Sadu, Banjaluci i Podgorici.

foto: Nebojša Mandić

Impresivna istorija

Dušana Kovačevića naredne godine očekuje i premijera u Narodnom pozorištu, gde se još pregovora hoće li se igrati drama „Proleće u januaru“ ili „Balkanski špijun“.

foto: Arhiva

Za Atelje 212 našeg najvećeg živog pisca vežu samo lepe uspomene jer je tamo postavio kultne komade „Radovan Treći“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i druge.

Ministarstvo kulture i informisanja pre nekoliko dana predložilo je Vladi Kovačevića za novog člana Nacionalnog saveta za kulturu, a veliki pisac ostaje na čelu Zvezdara teatra.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Nebojša Mandić, Fonet, Arhiva, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track