VOJIN ĆETKOVIĆ: Nikad neću biti kao Laušević i Božović
Foto: Nebojša Mandić

Zvezda

VOJIN ĆETKOVIĆ: Nikad neću biti kao Laušević i Božović

Pop kultura -

Iskren Ranije se više ulagalo u glumce, a mi smo prepušteni sami sebi. Nama su se tek otvorila vrata kad oni više nisu hteli, kada su rešili da bojkotuju dalju propast filmske i pozorišne umetnosti

Glasovima publike Vojin Ćetković je proglašen za najboljeg glumca druge večeri Filmskih susreta, pa je uz Nebojšu Glogovca ušao u konkurenciju za najboljeg glumca festivala.

Priznanje mu je pripalo za ostvarenu rolu pesnika Laze Kostića u filmu „Santa Marija dela Salute“ reditelja Zdravka Šotre. Komentarišući ovu ulogu, ali i svoje prethodne, popularni glumac kaže da pažljivo bira šta će igrati.

Mogu da biram

- S obzirom na to da osećam odgovornost prema svojoj porodici, ali i publici, zaista vodim računa prilikom izbora uloga. Imao sam mnogo sreće, možda sve nije bila samo sreća, što sam mogao da odbijem mnoge uloge koje su po mojoj oceni bile „problematične“. Bogu hvala, zbog određenog broja uloga iza sebe, sada mogu da biram. Kada odlučujem, veoma mi je važna ekipa s kojom ću raditi jer to su ljudi sa kojima delite značajan deo svog života, ali mi je bitan i režiser, kakav je komad - kaže Ćetković i dodaje:

- Međutim, veoma je bitno za glumca da na svom žiro računu ima određeni broj novčanica. Nisam se nikada u životu žalio ni kada sam imao ni kada nisam, ali je veoma važno da glumac ne odaje utisak socijalnog slučaja, naročito kada pregovara s producentom. Kada on zna da glumac nema izbora, drugačije priča s njim, a ja se uvek trudim da producent ne zna stanje na mom računu ili da misli da imam mnogo novca.

Vojin veoma drži do svog samopoštovanja, iako je, kako ističe, vreme danas surovo.

foto: Dragana Udovičić, Dragan Kadić

Radimo kako znamo

- Ako ne poštuješ sebe, neće te ni producent poštovati. Ja sam nekako uspevao da se izborim s tim ekonomskim momentom, ne daj opet da se desi drugačije, a desiće se sigurno... Kada sam igrao u „Zoni Zamfirovoj“, posle njene tolike gledanosti, pet godina nisam radio, dakle to se dešava, ali glumac mora da bude jak, da se vrati i ponudi nešto novo. Život ostavlja tragove na našim očima, licima, ponašanju... Nekako ti daje novu dimenziju, pa samim tim i novu ulogu.

Komentarišući aktuelni trenutak, popularni glumac kaže da je svestan da je uloga glumaca apsolutno devalvirana.

- Kada sam ja startovao, i filmovi i serije su bili kvalitetniji. Vidim ovde fotografije Petra Božovića, Žarka Lauševića, Sonje Savić, Lazara Ristovskog... Daleko smo mi od njih, kao što su i ove generacije iza moje daleko iza nas. Ranije se više ulagalo u glumce, a mi smo prepušteni sami sebi. Ja sam počeo da igram kada oni više nisu hteli, kada su rešili da bojkotuju uništavanje filmske i pozorišne umetnosti, pa se otvorio prostor za nas. Zato smo mi bili na gubitku, jer nismo imali te ljude da od njih učimo, nego smo radili kako smo znali i umeli - nastavlja Ćetković.

Na kraju druženja s novinarima na pitanje koja je uloga najbliža njegovoj duši i najsličnija pravom Ćetkoviću, lakonski odgovara.

- Sve sam to ja, a nisam - zaključuje Ćetković.

Kritičan

VOLIM DA GLEDAM SEBE

Ćetković kaže da voli da pogleda serije i filmove u kojima je glumio jer, kako ističe, sa distance se sve bolje vidi.

- Naravno da bih neke stvari promenio kad bih mogao, ali to je nemoguće. Baš sam nedavno gledao seriju „ Porodično blago“, od koje je prošlo 20 godina. Ono što sam video na ekranu kao da nisam bio ja - kazao je glumac.

foto: Nebojša Mandić

O „Nemanjićima“

STEFAN PRVOVENČANI JE NAŠ NAJVEĆI VLADAR

Vojina Ćetkovića ćemo naredne godine gledati u seriji „Nemanjići“.

- Interesuje me kako će serija izgledati. Drago mi je što sam igrao istorijsku ličnost. To je za glumca velika odgovornost. Stefan Prvovenčani je najveći srpski vladar. Nije bilo teško, ali je zahtevno tumačiti jednu takvu veličinu - rekao je Ćetković.

Kurir / D. K.

Foto: Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAKVU DIVLJU JE NIKAD NISMO VIDELI: Sloboda Mićalović nekontrolisano RUŠI sve oko sebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track