Završen četvrti Operosa Montenegro Opera Festival 2017.
Foto: Promo

Završen četvrti Operosa Montenegro Opera Festival 2017.

Pop kultura -

Operosa Montenegro Opera Festival 2017. trajao je od 23. do 27. avgusta u Herceg Novom, na istorijskim lokacijama, tvrđavama Kanli Kula, Forte Mare i u Starom gradu. Ove godine Operosa slavi 11-tu godinu postojanja, četvrto izdanje Festivala u Crnoj Gori i treći Festival u Herceg Novom. Dugogodišnju tradiciju prepoznala je i mnogobrojna publika koja je uživala tokom pet uzbudljivih dana najpoznatijeg operskog Festivala na Balkanu.

Svaki događaj Festivala bio je specifičan i poseban na svoj način. Festival je počeo događajem Crnogorske Dive na Forte Mare - najpoznatiji zvuci klasične muzike, operske dive, puna tvrđava Forte Mare obeleželi su svečano otvaranje Operosa Montenegro Opera Festivala 2017. Natupile su Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović u pratnji gudačkog kvarteta Roše iz Beograda.

foto: Promo
foto: Promo

Drugi dan je obeležio događaj Trenutak za klasiku u Starom gradu predstavljao je opersko-baletski performans na Belavista trgu u kome su posetioci, kao i prolaznici mogli da uzivaju slušajući očaravajući glas Olivere Tičević, zvuke gitare fenomenalnog Radoša Malidžana i sve to uz pratnju gracioznih balerina. Skup ovakvih talenata očarao je publiku – od najmlađih do najstarijih. Ovaj događaj uveličao je svojim prisustvom, između ostalog i novinar BBC-ja Džeremi Paund, koji je ovom prilikom prvi put posetio Crnu Goru.

Premijerno izvođenje opere Iolanta u Crnoj Gori, poslednjeg komponovanog dela Čajkovskog, imala priliku da vidi domaća kao i internacionalna publika. Red ispred Kanli Kule, gromoglasni aplauzi i pozitivni utisci obeležili su ovu premijeru koju je sa ponosom otvorila osnivač i umetnički direktor Operosa Montenegro Opera Festivala Katherine Haataja zajedno sa predsednikom opštine Herceg Novi – Stevanom Katićem.

Takođe, pre premijere organizovan je VIP koktel kome su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore i Srbije, diplomate i ambasadori, internacionalni i lokalni mediji, biznismeni i prijatelji Operose.

Mladi talenti iz Rusije, Slovenije, Ukrajine, Austrije, Egipta, Portugala, Srbije i Crne Gore hipnotisali su mnogobrojnu publiku svojim pevačkim i glumačkim sposobnostima, čiji je česti aplauz jedan od mnogobrojnih dokaza oduševljenja.

Oni su:

Ekaterina Sannikova – Iolanta

Taras Bereshansky – Kralj Rene

Hany Abdelzaher – Vaudemont

Vuk Zekić – Robert

Bozhidar Bozhkilov – Ibn Hakia

Ana Pavlov – Marta

Stefan Anđelković – Bertrand

Darja Zaharova – Brigitta

Vesna Marković – Laura

Mladen Prodan – Almeric

Kao i Operosa Montenegro orkestar i hor.

1 / 17 Foto: Promo

Umetnički tim koji se sastoji od muzičkih eksperata iz Velike Britanije i Austrije na čelu sa Maestrom i muzičkim direktorom Operose Eraldom Salmijerijem, rediteljem Ešlijem Dinom, scrnografkinjom Kordelijom Čizm, dizajnerom svetla Kevinom Trisijem i kostimografom Ilijom Višnjićem izuzetno je zadovoljan ishodom i ponosan na mlade operske talente.

U okviru Young@Opera projekta i ove godine je za mlađe od 18 godina bio obezbeđen slobodan ulaz na poslednja dva događaja, a u cilju približavanja klasične muzike mlađoj publici kroz moderne izvedbe. Sledećeg dana izvedena je repriza opere Iolanta, pod zvezdanim nebom, za sve one koji nisu imali priliku da prisustvuju prvoj večeri. Reprizi opere prisustvovao je i novinar Opera Now magazina Džon Alison sa suprugom.

Nakon uspešna četiri dana uzbudljivog programa Operosa Montenegro Opera Festivala 2017. koji je posetila mnogobrojna publika, jedini operski festival u Crnoj Gori završio se gala koncertom na Kanli Kuli. Počasni gost bila violinistkinja Basma Edrees iz Egipta, koja je alumni i profesionalno angažovana na Džulijardu. Operosa Montenegro orkestar je pratio svirajući najpoznatija dela klasične muzike (Mocart, Ravel, Vebern) na čelu sa koncertnim majstorom Markom Simićem, a pod vođstvom mladog dirigenta iz Portugala Jan Virzbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track