FOTOGRAFIJE POZNATOG REDITELJA U KULTURNOM CENTRU: Linčov svet noćne more u Beogradu
Foto: Vladimir Milovanović

Posebno Fotografije poznatog reditelja u Kulturnom centru

FOTOGRAFIJE POZNATOG REDITELJA U KULTURNOM CENTRU: Linčov svet noćne more u Beogradu

Pop kultura -

Dejvida Linča danas poznajemo kao autora nadrealističkih filmova „Glava za brisanje“, „Plavi somot“ i „Bulevar zvezda“, kao i serije „Tvin Piks“, ali sinoć je mnogobrojna beogradska publika imala priliku da ga u galeriji „Artget“ upozna na drugačiji način - kao fotografa!

Iako se posvetio snimanju filmova, nikada nije odustao od ljubavi prema „nepokretnim slikama“, te je nastavio da crta i fotografiše... Upravo taj opus sinoć je u Kulturnom centru Beograda ekskluzivno prikazan u okviru izložbe „Male priče“, koju čini 56 crnobelih fotografija velikog formata. S obzirom na odlike njegovih filmova, svaki posetilac je imao osećaj kao da će iz svake fotografije Linčovog sveta noćne more iskočiti jedan od njegovih likova, kao što su pčela, muva, praziluk, cepelin... Pored Centra, glavni „krivci“ za ovu postavku su Vojin Voja Mitrović, foto-laborant i saradnik najvećih fotografa 20. veka, uključujući i samog Linča, kao i Toros Alađadijan iz Pariza. Ovi fantazmagorični kolaži pre tri godine prvi put su izloženi u Parizu.

foto: Vladimir Milovanović

- Ponosan sam što sada Beograd ima priliku da poseduje radove umetnika kakav je Linč. Fotografi treba da dođu i vide koliko je poseban. On je pre svega reditelj, ali ovo što je napravio je nešto jedinstveno. Ponosan sam što je imao ovoliko poverenja u mene - rekao je Mitrović.

Do 30. septembra izložbu će pratiti predavanja i radionice.

Kurir / M. C.

Foto: Vladimir Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track