(FOTO) PRIČA PUNA RANA, OŽILJAKA I NEDOUMICA: Narodno pozorište Užice otvara sezonu predstavom Svedobro
Foto: Promo

Scenario u stilu američke psihološke drame

(FOTO) PRIČA PUNA RANA, OŽILJAKA I NEDOUMICA: Narodno pozorište Užice otvara sezonu predstavom Svedobro

Pop kultura -

Narodno pozorište Užice novu sezonu počinje premijerom na velikoj sceni 15. septembra i to savremenom dramom autora Stevana Vraneša pod nazivom „Svedobro“, koju režira Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta, dok u predstavi igraju članovi užičkog ansambla: Tanja Jovanović, Biljana Zdravković, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić.

Scenario u stilu američke psihološke drame priča priču o generaciji koja je svoju mladost provela u tranziciji, a svoje „najbolje godine“ dočekuje puna rana, ožiljaka i nedoumica kako dalje, bez dovoljno snage za velike promene, ali i bez mogućnosti da samo odustane.

foto: Promo

U fokusu drame su dve najbolje prijateljice koje se nisu videle preko šest godina. Jedna se odlučila za borbu sa surovim realnim životom, a druga otišla u zabačeno mesto na granici sa Bosnom po imenu Svedobro. Njihove sudbine su snažno povezane, problemi slični, ali način na koji se suočavaju sa njima različit. Njihova ljubav je velika i večna, a njihove razlike nepomirljive.

foto: Promo

„Ovo je tekst o posledicama prethodnih trideset godina na jednu generaciju koja bi sada trebalo da dosegne svoj zenit u svakom smislu. Međutim, na ličnom, intimnom nivou mi vidimo da su posledice tranzicije još gore od onih koje vidimo u ekonomiji, medijima, društvu generalno...“ kaže autor komada i dodaje: „Želeo sam da publici predstavim kroz priču o prijateljstvu i porodici, klljučne dileme ovog trenutka: otići ili ostati, boriti se ili odustati, biti sam ili sa nekim, pomoći sebi ili drugima... Ali je ugao iz koga moramo da posmatramo ove dileme na Balkanu po mom mišljenju posebno kompleksan i težak.

Nekada imam utisak da moji junaci, a i ja, nosimo dodatnih pedeset ili sto kilograma tereta, na ono što već svuda u takozvanom razvijenom svetu očekuje našu generaciju“.

foto: Promo

Muziku za predstavu radio je autorski tandem Ana Ćurčin i Goran Antović. Njihov rad već nekoliko godina osvaja publiku istančanog muzičkog ukusa u regionu.

Premijera predstave je 15.09. u 20h, a gostovanja u Beogradu i širom Srbije mogu se očekivati već tokom jesenjeg dela sezone.

foto: Promo

(Kurir.rs, Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track