BIKOVIĆ O FILMU BALKANSKA MEĐA: Ne želim da me doživljavaju kao ruskog glumca!
Foto: Promo

POTRESNA PRIČA

BIKOVIĆ O FILMU BALKANSKA MEĐA: Ne želim da me doživljavaju kao ruskog glumca!

Pop kultura -

Predložili su mi da igram Rusa, ali sam zamenio ulogu. Zato i tumačim lik srpskog policajca na Kosovu, koji je kao neki usamljeni kauboj, kaže Miloš

Glumci Miloš Biković i Miodrag Mićko Radonjić dobri su prijatelji, kolege s klase i partneri u producentskoj kući "Arhangel studio", ali su u novom ruskom filmu "Balkanska međa", čija se radnja odvija i na Kosovu, na suprotnim stranama. Miloš tumači lik srpskog policajca Vuka Petrovića, dok Mićko igra pripadnika OVK.

foto: Promo

- Predložili su mi da igram Rusa i zamolili me da pomognem da deo filma snime u Srbiji. Prihvatio sam da učestvujem uz jedan uslov - da snimaju u našoj produkciji i da igram Srbina, jer ne bih voleo da srpska publika počne da me doživljava kao stranog glumca (smeh). Vojska se nakon bombardovanja povukla s Kosova, a policajci su ostali. Oni su postali kao usamljeni kauboji, kad je ceo svet protiv njih. Znaju da su u pravu i spremni su da daju svoj život za ono u šta veruju. Igram jednog takvog policajca - kaže Miloš.

Za razliku od Bikovića, njegov klasić tumači negativca.

- U svakoj ulozi, kako bi ona bila što uverljivija, moraš da opravdaš svoj lik. Moj junak je slojevit, igram žilavog vojnika, kog ranjavaju nekoliko puta, a ne može ni tako lako da umre. Ne želim da moj junak bude čisti negativac, zato sam u potrazi za nečim ljudskim u njegovom karakteru - objašnjava Miodrag.

Biković i Radonjić naglašavaju da ideja nije da se napravi politički film.

- Ne radimo crno-beli film, gde su Srbi dobri, a Albanci loši momci. Kod nas postoje dobri ili loši ljudi. Oni koji se bave terorizmom su loši, to je naš stav kao autora - pojašnjava Miloš i dodaje:

- Važno je da se napravi razlika između toga ko su Srbi, ko Albanci, a ko teroristi. Srbi su u mnogo slučajeva pomagali Albancima, i obrnuto, a isto tako bilo je i slučajeva zverstava.

foto: Promo

Film "Balkanska međa" trenutno se snima u Beogradu i govori o operaciji ruske vojske pri zauzimanju aerodroma "Slatina". Miloš na kraju razgovora naglašava da će se konačno u svetu čuti srpska strana priče.

- Ljudi u Srbiji se često polarizuju birajući između A ili B, Rusije ili Amerike. Svet ima jednu zdravu tendenciju da se ujedini. Mi treba da budemo predvodnici u tom ujedinjenju. Mi nismo o ratu na Kosovu napravili nijedan film, a važno je da se naš glas čuje. Postoji jos mnogo tema koje treba obraditi kroz kinematografiju kako bi se promovisala Srbija u svetu, kao što su Tesla, Pupin i drugi. Prvi i najlogičniji saradnik za našu kompaniju je Rusija, a nadamo se i saradnji s Nemačkom i Amerikom - zaključuje Miloš Biković.

foto: Promo

Mićko probija led

BLIŽI SU NAM OD AMERA

Miodragu je ovo prva saradnja s Rusima.

- Oni su po mentalitetu bliski nama. Radio sam i sa Amerikancima i Italijanima. Ruski narod je sličan nama. Imamo isti smisao za humor, uživam na snimanju - kaže Radonjić.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track