SIN SLIKARA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA: Poređenja s ocem mi smetaju!
Foto: Damir Dervišagić

Slikar Vuk Vidor sprema izložbu u Beogradu

SIN SLIKARA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA: Poređenja s ocem mi smetaju!

Pop kultura -

Vladimir Veličković u Francuskoj odskače, pa sam promenio prezime, da ne bude asocijacije na tatu. Otac mi je, ipak, najveći uzor

U svom rodnom Beogradu Vuk Veličković, sin proslavljenog slikara Vladimira Veličkovića, široj publici poznat je kao dobar teniser, reditelj odličnih video-spotova i dizajner, ali već nekoliko godina vredno priprema svoju veliku izložbu.

- Beograd je trenutno moja baza. Malo sam se zasitio Pariza. Prija mi druženje s našim ljudima i ovde crpim inspiraciju za nove projekte i izložbu, koju već dugo pripremam. Moj najveći problem je što radim velike formate, a trenutno se zanimam i za instalacije - otkriva Vuk.

Uticaj oca

Jedan od sinova proslavljenog srpskog slikara i akademika Vladimira Veličkovića kaže da nije mogao da pobegne od slikarstva. Međutim, morao je da promeni prezime u Vidor.

- Na mene kao slikara najviše su uticali moj otac i Fransis Bejkon, koji nam je bio komšija. Ime Vladimir Veličković u Francuskoj odskače, pa sam morao da nađem neko samo moje, bez asocijacije na tatu. Nisam želeo da prave poređenja koja često nisu najsrećnija. Želeo sam da idem svojim putem sa svojim imenom - naglašava Veličković.

Vuk smatra da ga otac nije gurao.

- Pustio nas je da idemo svojim putem. Brat i ja smo vezani za neke tamnije teme. Na našim slikama su teme vezane za ljudsku figuru i sudbinu. Niko od nas se ne bavi dekorativnim slikarstvom. Više smo angažovani slikari i istražujemo smisao ljudskog postojanja - objašnjava umetnik.

Vuk je detinjstvo proveo u Splitu, a trenutno je u Beogradu jedan od promotera filma „Borg i Mekinro“.

Teniser

- Igram tenis od svoje desete godine. U Splitu mi je jedan od trenera bio Nikola Pilić. Verovatno sam jedina osoba u istoriji belog sporta koja ga je zveknula loptom u glavu. Igrali smo dubl i moj smeč ga je oborio na kolena. Morao je da mi oprosti jer nas je gledalo mnogo ljudi - otkriva Vuk.

Kroz život Vuka Vidora, iako nerado govori o tome, prodefilovali su značajni umetnici i zvezde - pre svih Danilo Kiš, ali i Sajmon le Bon i Nik Rouds iz grupe Djuran Djuran.

- Sajmon i Nik su mi najbolji prijatelji već 30 godina. Vrlo su skromni i jednostavni ljudi. Uvek se šalim s njima da sve što je najbolje na svetu dolazi iz Srbije - zaključuje Veličković.

Ljubomir Radanov

Prijatelj s grupom EKV

MARGITA ME JE GLEDALA KAO MLAĐEG BRATA

Vuk je bio prijatelj s članovima Ekatarine Velike, a nedavno je ponovo uradio dizajn omota njihova poslednja četiri albuma. Posebnu vezu imao je s Margitom.

- Oboje smo bili arhitekte koje se nikad time nisu bavile. Imala je neku specifičnu energiju. Na mene je uvek gledala kao na mlađeg brata, a ne kao na frajera. Delili smo ideje o muzici - objašnjava Veličković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track