PREMIJERA: Dorćolci napravili predstavu o Putinu
Foto: Dragana Udovičić

Drama „Lude noći nad SSSR“

PREMIJERA: Dorćolci napravili predstavu o Putinu

Pop kultura -

Reditelj Filip Gajić kaže da niti kritikuju niti glorifikuju predsednika Rusije, već prikazuju kako država sprovodi nasilje nad pojedincem

U Dorćolskom narodnom pozorištu, smeštenom u staroj kući i bivšoj fabirici sapuna u Solunskoj 24, večeras i sutra biće izveden komad „Lude noći noći nad Sovjetskim Savezom“ Muze Pavlove, u kom je jedan od junaka predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Jedan od likova u ovih pet jednočinki nametnuo se da bude Putin. Radnja se dešava sedamdesetih godina prošlog veka, kad je Solženjicin proteran, a baš tada sadašnji predsednik Rusije završava pravni fakultet. Vidimo njegove prve korake, a nalazi se u gomili potpuno apsurdnih situacija - kaže reditelj Filip Gajić.

U komadu ćemo videti kako država sprovodi nasilje nad pojedincem.

- Putina ne kritikujemo, niti glorifikujemo. On je samo mlad čovek koji počinje svoj životni put - objašnjava reditelj.

foto: Profimedia

Najteži zadatak da igra Vladimira Putina pripala je studentu Dragana Petrovića Peleta Nedimu Neziroviću.

- Predstava otvara temu kako apsurd opstaje u društvu i pozorištu. Publika će iz sale izaći uzbuđena, s gomilom pitanja. Igram mladog Putina, koji je Putin pre Putina - kaže Nedim i dodaje:

- Kroz maštu uspeli smo da dođemo do tog Vladimira Putina danas. Nije ovo predstava kako je i zašto on postao car, već zašto je svet danas takav kakav jeste. Ovo je jedan vrlo surov i grub sistem.

U predstavi igraju Vahid Džanković, Sanja Marković i Mina Nikolić, koja je ćerka čuvenog glumca Marka Nikolića.

- Ovo mi je prvi veliki angažman. Igram ženu koja se menja u odnosu na to s kim razgovara. Poigravamo se s tekstom i širok je spektar rešenja - kaže glumica.

foto: Dragana Udovičić

Prva režija

ALEKSANDRA BIBIĆ BEŠTIĆEVA ŠEHEREZADA

U DNP je kao prva premijera u sezoni izvedena predstava „Šeherezada“ u režiji Slobodana Beštića, koja će biti izvedena 22. i 29. oktobra. Na sceni ćemo videti balerinu i glumicu Aleksandru Bibić.

- Ovde glumci nemaju ni slavu ni novac. Postavili smo jednu složenu strukturu, koja nije najpoznatija priča iz „1.001 noći“ - kaže Beštić.

Kurir / LJ. R.

Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track