IZLOŽBA MATI EFIMIJE U GALERIJI 73: Radovi na vratima starih ormana

Crteži

IZLOŽBA MATI EFIMIJE U GALERIJI 73: Radovi na vratima starih ormana

Pop kultura -

Izložba „Mislim, tražim, čekam“ mati Efimije svečano je otvorena u Galeriji 73, a posetioci imaju priliku da pogledaju 13 radova - objekata na dasci, šest crteža u kombinovanoj tehnici i veći broj crteža malog formata, koji će biti izloženi prvi put do 31. oktobra.

Mati Efimija (Jasna) Topolski bila je dugogodišnja igumanija manastira Gradac i trenutno je u manastiru Srpske pravoslavne crkve u Francuskoj. Nakon studija slikarstva u Parizu, odlazi u manastir 1991. godine. Tada ulazi u novu fazu života koju su obeležile mnogobrojne izložbe, kao i nagrada za scenario dokumentarnog filma koji je nastao po njenim radovima.

foto: Printscreen

- Zajednička tema radova na ovoj izložbi jeste odnos ljudskih bića u zajednici. Nade i strahovi pri svakom novom susretu, naše želje i slabosti, kojima gradimo i kvarimo odnose s drugima - ističe Efimija.

S vremenom je mati Efimija počela da slika s obe strane lista kako bi sebe onemogućila da crteže istrgne iz sveske i urami ih.

Iz takvog načina rada proistekla je nova potreba da svoja razmišljanja zabeleži sa obe strane neke površine, a za to su joj nakon listova u svesci poslužila vrata starih ormana. Tako izvedeni radovi izloženi su u prostoru poput paravana, dok publika može da se kreće oko njih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track