RATNICI CRNE RUKE: Knjiga o najvećim herojima Velikog rata!
Foto: Promo

RATNICI CRNE RUKE: Knjiga o najvećim herojima Velikog rata!

Pop kultura -

"Ne postoji bolji ratnik od njega. Savršen je strelac, majstor prerušavanja, odličan strateg, nepodmitljiv, maestralno pripremljen za preživljavanje u najsurovijim uslovima, spreman na žrtvovanje, hrabar i neustrašiv; nikada ne ostavlja saborce, a datu reč garantuje životom. Naoružan je puškom, bombom, nožem (kamom) i otrovom, koji je sebi namenio u slučaju da bude uhvaćen. Narod ga voli, prepoznaje po uniformi, dok ga se izdajnici plaše.

Iako nije policajac, iz kafane izbacuje nasilnike, sa ulica lopove, često ih kažnjava batinama. Prezire političare, kao i oni njega.

Na čelu njegove čete nalazi se vojvoda, prvi među najboljima. Vojvoda je visoko obrazovani oficir srpske vojske – govori nekoliko jezika, poznaje filozofiju, religiju, književnost i političke prilike. Odrekao se vojne karijere zarad gerilskog ratovanja".

foto: Profimedia

Ovo je predgovor za knjigu Slaviše Pavlovića, autora bestseler romana "Zavet heroja" i "Apisov apostol" pod nazivom "Ratnici Crne ruke" koja predstavlja izuzetnu dokumentarno-istorijsku priču o elitnim vojnicima srpske vojske, špijunima i besprekornoj nacionalnoj organizaciji.

U knjizi, koja je zajednički izdavački poduhvat Radio televizije Srbije i novosadskog Prometeja, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa životima izuzetnih vojnih stratega poput legendarnih vojvoda Tankosića i Vuka, potom da se upoznaju sa vojvodom Babunskim, čovekom koji nije izgubio nijednu bitku, zatim da prošetaju špijunskim danima Mustafe Golubića, jednog od najboljih obaveštajaca svih vremena, saznaju više o misterioznom pukovniku Božinu Simiću, prate epske borbe u Topličkom ustanku pod vođstvom Koste Vojinovića, uz podsećanje na diplomatske i špijunske dane pesnika Milana Rakića i slikarke Nadežde Petrović.

Knjiga sadrži i veliki broj autentičnih fotografija svih junaka, ali osim njihovim životnih priča, autor nas podseća na neverovatno zanimljive istorijske događaje u najslavnijim danima srpske vojske.

Ovo dokumentarno svedočenje donosi potpuno novu sliku o najslavnijem i najtragičnijem periodu modernesrpske istorije, i kako autor navodi na kraju knjige "naneta je velika nepravda, ne samo herojima, nego i novim generacijama, kojima bi dela velikana služila kao podstrek da ih dostignu i prevaziđu. Ova knjiga predstavlja težnju da se takve nepravde isprave."

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track