ZVEZDA SENKI NAD BALKANOM ZA KURIR: Hrvati ne žele srpsku seriju
Foto: Marina Lopičić

Iskren

ZVEZDA SENKI NAD BALKANOM ZA KURIR: Hrvati ne žele srpsku seriju

Pop kultura -

Kompleksi Mnogo brojimo krvna zrnca. Naša nužnost je regionalna saradnja. Nije to stvar ideologije, već fizike. Publika će naći način da gleda seriju, kaže Goran Bogdan

Gorana Bogdana trenutno gledamo u dve domaće serije - „Vere i zavere“ i u novom projektu Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“, gde tumači čuvenog revolucionara i ruskog obaveštajca Mustafu Golubića.

- Prvi put radim s Bjelom, kog poznajem samo kao glumca. Video sam da je radio „Montevideo, bog te video“, ali to nikad nije bila moja šolja čaja. Radeći zajedno na „Senkama“ shvatio sam da je Dragan reditelj i glumac koji ne pristaje na kompromise. Kad nemaš para, ljudi brzaju samo da se nešto snima, a ja to nikad nisam ovde osetio. Nismo završili snimanje dok nije snimljen perfektan kadar - započinje priču Bogdan.

Goran kaže da nije došao na kasting za ulogu Golubića, koji je iz njegove Hercegovine.

- Bjela me je zvao za Antu Pavelića, pa je posle odlučio da igram Mustafu. J*bo ti tu povezanost što je on iz Hercegovine. Ne verujem u geografsku povezanost. On je iz Stoca, a jedino mi je bilo lakše da ga dočaram jezički. Mustafa Golubić je misterija po sebi i Hercegovina koja nije ispričana. Rodio se 30 kilometara od mog mesta, a organizovao je ubistvo Trockog - objašnjava Bogdan i dodaje:

- Čitao sam „Dosije Golubić“, ali sam ga igrao po uzoru na likove koje su živeli sa mnom od devedesetih i bili zajebani. Mustafa nije dobar ni loš, već ga okolnosti stavljaju u takvu poziciju. On je bio čovek najupućeniji u dešavanja u svetu. Uvek je korak ispred drugih.

foto: Marina Lopičić

Goran smatra da je greška što se serija „Senke nad Balkanom“ ne prikazuje u Hrvatskoj.

- Publika će naći načina da je pogleda. Zbog političkih kretanja sve zemlje su kupile seriju osim Hrvatske. Od 13. veka se ovde na Balkanu lome koplja. Još uvek mnogo brojimo krvna zrnca. Naša nužnost je regionalna saradnja. Nije to stvar ideologije, već fizike. Mnogo volim Matu Parlova i često ga citiram. Umem da kažem - ja sam hrvatski glumac i Hrvat i ponosim se time. Međutim, ja sam svetski šampion - zaključuje Bogdan.

Ljubomir Radanov

Na Sajmu knjiga

KUPIO SAM KECMANOVIĆA

Goran Bogdan je vikend proveo u Beogradu, a nakon koncerta Nika Kejva posetio je i Sajam knjiga u Beogradu.

- Nikad nisam voleo šund literaturu, ali ne stižem da čitam sve što bih želeo. Knjige u Hrvatskoj su četiri puta skuplje i samo iz ekonomskih razloga ih kupujem u Beogradu. Čitam ćirilicu i odlučio sam da kupim roman „Top je bio vreo“ Vladimira Kecmanovića i njegovu zbirku priča - kaže Bogdan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track