PRVAK SVETA U HARMONICI ZA KURIR: Svirao sam Noletovoj ćerki Tari
Foto: Dragana Udovičić

FILMSKA PRIČA

PRVAK SVETA U HARMONICI ZA KURIR: Svirao sam Noletovoj ćerki Tari

Pop kultura -

Zvao me kad je slavio rođenje deteta, a uskoro ćemo se ponovo družiti na njegovoj krsnoj slavi. Najviše voli pesme Miroslava Ilića, kaže Petar Marić

Jedan od najboljih svetskih mladih umetnika na harmonici i višestruki prvak sveta Petar Marić (27) samo nekoliko dana boravi u Beogradu, a već krajem nedelje putuje na turneju po Kini, a zatim za Australiju.

foto: Dragan Kadić

Posetu rodnog gradu iskoristio je da snimi spot za autorsku kompoziciju “Sveti Sava”, posvećenu izgorelom pravoslavnom hramu u Njujorku, a za Kurir otkriva svoje velike planove i govori o prijateljstvu s Novakom Đokovićem, kod koga je gost na privatnim zabavama u Monte Karlu.

- Novaka sam upoznao preko mog kuma pre više od dve godine. Prvo sam svirao njegovom stricu Goranu kad je dobio blizance, a nedavno njemu kad je slavio rođenje ćerke Tare. Uskoro ćemo se ponovo družiti na proslavi njegove krsne slave - kaže Marić i dodaje:

- On je jedan opušten momak. Najviše voli da mu sviram pesme Miroslava Ilića, ali poznaje i sluša i drugu kvalitetnu muziku.

Svirajući obrade poznatih svetskih hitova, ali i svoje autorske numere na novoj elektronskoj harmonici koja može da zvuči kao ceo orkestar, Petar oduševljava publiku od Australije do Amerike.

- Moja muzika bolje je prihvaćena van Srbije. Nisam se ni previše angažovao da se popularizujem kod nas. Želja mi je da napišem kompoziciju koja bi bila izvedena na velikom koncertu na leto na Tašmajdanu. Plan je da naredne godine imam nastup u organizaciji Cebefa - objašnjava Petar.

Marić je nižu i srednju muzičku završio u Beogradu, zatim je u Parizu završio akademske studije, a pre dva meseca je završio master studije u Slovačkoj, u Bratislavi.

- Imam više od osamdeset koncerata godišnje. O novcu razmišljam samo kad ugovaram nastup. Na bini dajem celog sebe, maksimum, svirao za 20 ili za 20.000 evra. Najviše me fasciniraju Mocart i Bah, koji mi najviše prijaju. Od popularnih numera izvodim samo na bis Bregovićev “Kalašnjikov”. Krećem uskoro da radim nastupe uz harmoniku i di-džeja - zaključuje Marić.

Božidar Đelić sa suprugom, foto: Dragan Kadić

Kod Bože Đelića

TRAŽIO TEMU IZ TITANIKA

Petar naglašava da ne svira na svadbama, ali je napravio jedan izuzetak.

- Bila mi je čast da izvedem kompoziciju iz Titanika na svadbi kod Božidara Đelića.

Impresivno poreklo

ROĐAK SAM MILEVE MARIĆ AJNŠTAJN

Petar Marić je rođak Mileve Marić Ajnštajn.

- Mom pradedi je sestra od tetke bila Mileva. Moji koreni su u Vojvodini, ali je porodica došla u Srbiju iz Kolašina. Akim Marić pobegao je od krvne osvete. Jedan deo familije je otišao za Bosnu, drugi za Hrvatsku, a moji su pobegli u Vojvodinu.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Dragan Kadić, Privatna arhiva, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track