NAZIVALI SU GA NAJBOLjIM ČOVEKOM NA SVETU: 5 zanimljivosti o Petru Kralju koje sigurno niste znali
Foto: Damir Dervišagić

KRALJ TEATRA

NAZIVALI SU GA NAJBOLjIM ČOVEKOM NA SVETU: 5 zanimljivosti o Petru Kralju koje sigurno niste znali

Pop kultura -

Juče je obeleženo šest godina otkad nas je napustio jedan bardova jugoslovenskog i sprskog glumišta, umetnik i kralj. Petar Kralj.

U čast ovog velikana, otkrivamo nekoliko zanimljivosti o jednom od najvećih glumaca na prostoru bivše SFRJ, piše Glossy.rs.

5. U mladosti je bio nestašan

Iako je kasnije stekao reputaciju idealnog partnera na sceni, proslavljeni glumac je tokom svojih srednjoškolskih dana, koje je proveo u čuvenoj Mitrovačkoj gimnaziji, važio je za veoma nestašnog tinejdžera.

Tako je, iako je bio odičan učenik, iz vladanja imao jedinicu. u to vreme, ova ocena iz vladanja podrazumevala je izbacivanje iz škole, a u slučaju Petra Kralja - selidbu u Novi Sad.

4. Najbolji čovek na svetu

O legendarnom umetniku nikada se nije moglo čuti ništa ružno ili neprijatno. Štaviše, kolege su ga na svakom koraku hvalile. Tako je Svetozar Cvetković svojevremeno izjavio da je Kralj "najbolji čovek na svetu", dok je Emir Kusturica napisao da "nije mogao da izdrži toliku dobrotu tog čoveka".

Kada je saznao da je Petar Kralj preminuo, dramski pisac Dušan Kovačević izjavio je:

"Bio je glumac i čovek izuzetne plemenitosti, sa osmehom koji je nosio i na sceni i u privatnom životu."

3. Bio je poluboem

Kako je sam glumac jednom prilikom ispričao, važio je za poluboema jer je imao posao i familiju, ali je voleo druženje i slobodu.

"Voleo sam slobodu, uvek sam za njom čeznuo. Nema više onih naših kafana. Drugačije se živi. Nema ni boema: bili su to pobunjenici protiv sistema. Sada nemaju protiv čega da se bune. Dizali su glas protiv malograđanštine i gluposti. Danas je sve rasplinuto", izjavio je tada Kralj.

2. Na daske kože život znače stao je kao dečak

Još u osnovnoj školi, slavni Petar Kralj interesovao se za glumu. Kada je u 11. godini čuo da Sremsko narodno pozorište traži dečaka za ulogu Toze Čvorka, mali Petar se prijavio i- naravno, dobio ulogu.

1. Bogata karijera čoveka raskošnog dara

Legendarni Kralj pojavio se u više od 40 domaćih filmova, a u televizijskim filmovima, serijama i ekranizacijama popularnih pozorišnih predstava igrao je više od 80 puta. Poslednji put se pred filmskom kamerom našao upravo one godine kada nas je napustio - u urbanoj niskobudžetnoj komediji Sistem, filmu koji se još uvek nije pojavio u bioskopima.

Bio je i ostao jedan od najcenjenijih srpskih umetnika.

Bio je i ostao kralj.

Sa sajta Glossy.rs preporučujemo vam još:

U Kanu je odbranila Jugoslovenke na neočekivan način: 5 stvari koje sigurno niste znali o Mileni Dravić

Fotografija koja se munjevito širi društvenim mrežama: Način na koji se Ketrin Zita-Džons pozdravlja sa svekrom sve zbunio

Za šetnju Kineskim zidom je čuvala posebnu kombinaciju: Melanija Tramp konačno bez štikli - i odiše nenadmašnim glamurom

Monika Beluči - čudo kojem nisu smeli ni da se nadaju: 10 stvari koje sigurno niste znali o najlepšoj ženi na svetu

10 stvari koje niste znali o Sofiji Loren: Od devojčice koju je u lice pogodio šrapnel do jedne od najlepših žena u istoriji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track