SENKE NAD BALKANOM: Hadži Damjan ubija kralja Aleksandra?!
Foto: Andreja Leko

Otkrivamo ko je u stvari Bjelogrlićev zatvorenik

SENKE NAD BALKANOM: Hadži Damjan ubija kralja Aleksandra?!

Pop kultura -

Lik koga tumači makedonski glumac Toni Mihajlovski rađen je po ugledu na Ivana Vanča Mihajlova, dugogodišnjeg vođu VMRO, čiji glavni čovek je izvršio atentat na Karađorđevića

Interesovanje za seriju „Senke nad Balkanom“ ne janjava, a dijapazon likova koji Bjelogrlić nudi je sve bogatiji. I sedma epizoda sinoć je donela nove misterije, a oslobođenje Hadži Damjana Arsova, vođe VMRO, u toku je. Njegov lik, koji tumači Toni Mihajlovski, Bjela je radio po ugledu na Ivana Vanča Mihajlova.

Do sada smo u seriji mogli da vidimo kako je Damjan tražio da ga pred sudom brani Ante Pavelić, a ispostavlja se da je to tek početak saradnje koja će dovesti do ubistva kralja Aleksandra u Marselju.

Naime, Ivan Vančo ili Vanče Mihajlov Gavrilov bio je bugarski revolucionar, aktivista nacionalističko-oslobodilačkog pokreta u Makedoniji, vođa VMRO, pisac i poslednja krupna figura u istoriji makedonskog oslobodilačkog pokreta.

foto: Wikipedia

Postaje vođa VMRO

Rođen je 1896. godine u Novom Selu u okolini Štipa, u tadašnjem Osmanskom carstvu. Njegov otac Mihail Miše Gavrilov i stric Atanas bili su aktivisti VMRO. Srpske vlasti ubile su mu oca i starijeg brata.

Po završetku Prvog svetskog rata emigrirao je u Sofiju i počeo da studira pravo. Tada su s njim kontaktirali aktivisti VMRO i ponudili mu da radi kao lični sekretar vođe ovog tajnog pokreta Todora Aleksandrova. Međutim, krajem avgusta 1924. Todor Aleksandrov je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima i Mihajlov preuzima kontrolu nad VMRO i postaje snažna figura bugarske politike.

Aleksandar Karađorđević, foto: Wikipedia

Predvodio je grupu mladih kadrova VMRO koji su ušli u konflikt sa starijim delom organizacije. Konflikt je narastao u borbu za vođstvo u pokretu i Mihajlov je ubrzo naručio ubistvo predvodnika starijih - generala Aleksandra Protogerova. To je bila varnica koja je pokrenula rat između mihajlovista i protogerovista. Pošto su se loše opremljeni i brojno nadjačani protogerovisti priklonili Jugoslaviji, to je umešalo i Srbiju u ovaj rat unutar VMRO i u periodu između 1922. i 1930. poginule su hiljade srpskih zvaničnika i saradnika.

Aktivisti VMRO izvršili su brojne atentate, uključujući i ubistvo kralja Aleksandra I Karađorđevića i francuskog šefa diplomatije Luja Bartua, piše Dnevno.rs.

Vremenom su došli i do bliske povezanosti sa hrvatskim ustašama. Naime, Mihajlov bira Velička Kerina, Bugarina koji je izvršavao smrtne kazne, da bude njegova uzdanica.

Ante Pavelić, foto: Profimedia

Saradnja s Pavelićem

Veličko, zvani Vlade, dobio je nadimak Černozemski - jer je one koje je VMRO osudio na smrt on predavao „černoj zemlji“. Vođa hrvatskog ustaškog pokreta Ante Pavelić odlučio je da organizuje atentat na kralja, a za pomoć se obratio upravo Vanču Mihajlovu. Tako je Pavelić upoznao Černozemskog, koji je izvršio atentat i od posledica ranjavanja preminuo u kancelariji francuske službe bezbednosti.

Mona Cukić - Foto: Andreja Leko; Profimedia; Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track