SEĆANJE NA RUŽICU SOKIĆ Suprug Miroslav: Moju Ružu čuvam od zaborava
Foto: Luka Šarac

Nedelja posvećena velikoj glumici

SEĆANJE NA RUŽICU SOKIĆ Suprug Miroslav: Moju Ružu čuvam od zaborava

Pop kultura -

Suprug Miroslav, koji je s glumicom podelio tri decenije, trudi se da sećanje na nju ne izbledi održavajući njenu fondaciju, a dodeljuje i nagradu „Ružica Sokić“

Jedna od najvećih jugoslovenskih glumica Ružica Sokić napunila bi juče 83. godine, a 19. decembra navršiće se četiri godine od njenog odlaska.

Vest da je preminula, samo pet dana nakon što je napunila 79 godina, pogodila je njenog muža Miroslava Mikija Lukića, brojne kolege, ali i publiku širom zemlje i regiona. Pozorišna i televizijska glumica se duže vreme borila s Alchajmerovom bolešću.

Suprug Miroslav, koji je s glumicom podelio tri decenije, trudi se da sećanje na nju ne izbledi održavajući njenu fondaciju, a dodeljuje i nagradu „Ružica Sokić“.

Pravimo joj omaž

- Priznanje je pripalo mladoj glumici Jovani Gavrilović - rekao je Lukić za Kurir i dodao da svake godine od njene smrti celu nedelju posvećuje sećanju na nju.

foto: Stefan Jokić

- Pravimo joj omaž. Zaslužila je. Trudimo se da je ovom fondacijom otrgnemo zaboravu. Znate, vreme ide, nažalost, većina naših prijatelja, kao i njene kolege, sada su oko nje u Aleji. Mladi glumci čitaju njene knjige i sećaju se njenih uloga - kaže glumičin suprug.

Blistava karijera

Ružica Sokić glumila je u oko 40 filmova, a već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Najveće uspehe ostvarila je u filmovima „Kad budem mrtav i beo“ i „Žuta“, za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom. Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja, među kojima je i Dobričin prsten, a tokom 2010, dok je ležala prikovana za krevet nakon povrede kuka, napisala je knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

M. Cukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track